V současné době probíhá v Botanické zahradě v Troji mezinárodní výstava kaktusů. Jelikož mám kaktusy moc ráda (nemusí se totiž zalévat, víte...), pečlivě jsem prostudovala program a kromě kaktusů mě zaujala i zmínka o rychlokurzu mexické kuchyně. Protože mexická kuchyně je pro mě španělskou vesnicí, naplánovala jsem si příjemný sobotní večer (ehmm, tedy ten minulý...), naplánovala jsem si to pěkně: nejdřív kaktusy, potom příjemné chvíle nad jídlem... Jenže ouha - ani zaměstnanec Botanické zahrady mi nebyl schopen říci, kde se nachází areál Západ (tedy ta část, kde se mělo vařit), ale protože jsem vypadala neodbytně, odešel kamsi telefonovat a po delší chvilce se znovu objevil a nasměroval mě úplně mimo areál (pro ty, co půjdou náhodou kolem - areál Z se teprve buduje a nachází se blízko skleníku Fatamorgána). Bohužel, do areálu Botanické zahrady mě už nepustili - mezitím zavřeli...
O rychlokurzu...
Protože se jednalo o minikurz, vařilo se jenom jedno jídlo, zato třikrát :-). Způsob přípravy mi byl již od počátku sympatický - vařilo se v přírodních podmínkách, jen oproti mým jiným zkušenostem nevařil ani lektor, ani účastníci, ale dvě sympatické asistentky a tak "šéfkuchař" měl volné ruce, aby mohl vyprávět a odpovídat za zvídavé otázky... A kdo nám vlastně vařil? Pan Jaroslav Šnicer, organizátor celé výstavy a blázen do Mexika - prý už tam byl 18x(!) a mexická kuchyně ho "prostě jen hrozně baví".
Připravovalo se quesadillas, zkusím vám to stručně popsat: rozpálila se pánev, přidalo trochu špeku a dále se na pánev za stálého míchání přihazovalo následující: vzala se klobása, natrhala (!) na menší kousky, cibule, jarní cibulka, koření chorizo, rajčata (prý se správně mají dávat zelená a na moji otázku, zda nejsou jedovatá, mi bylo lakonicky odpovězeno, že se jich tam stejně tolik nedává), dále pak nakládané kaktusy na kousky nakrájené, tomatillos z konzervy, sýr chedar a cihla ve velkorysém množství, a překvapivě i koriandr... pak se ještě chvíli míchalo na pánvi, až směs byla hustší, mezitím se na grilu nahřály tortilly a mohlo se podávat se salsou červenou nebo zelenou...
V jednu chvíli poněkud sprchlo a mělo to jediný důsledek, a to ten, že jsme se všichni blíže semkli k pultu, kde se vařilo a byli jsme tak blíže té příjemné vůni, která se linula z pánve...
Bohužel se mi potvrdily pověsti, že v Čechách se mexická kuchyně moc vařit nedá, suroviny sem dováží pouze jedna firma (www.nuevoprogreso.cz) a prodává pouze ve velkém množství převážně mexickým restauracím a tak jedinou věc, kterou si u nás můžeme koupit je koření chorizo... Nicméně vyzkouším alespoň počeštělou verzi a se surovinami, které jsou u nás k dispozici.
Další část rychlokruzu mexické kuchyně by měla být příští sobotu (21.6.) a v plánu prý jsou fazole. Snad se mi podaří se zúčastnit...
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
4 komentáře:
Je velká škoda, že se v Česku nedají pořídit ingredience a jídla maxického původu. Je to báječně bohatá kuchyně, která je vesměs nedoceněná a stále zatím čeká na svůj boom. Ano, zelená rajčata se dají jíst, např. na americkém Jihu se plátky obalují v kukuřičné mouce a smaží do zlatova na oleji. (Je to místní specialita.) Čerstvý koriandr se v Mexiku používá snad do všeho (a díky za to!). V mexické salse z čerstvých rajčat nesmí chybět. Zvyšující se mexická část populace je jediný důvod, proč se koriandr v amerických supermarketech prodává ve velkých svazcích hned vedle petrželky po celý rok v podstatě za babku. Jéééj! ;o)
Díky za zajímavé informace. Pověst o nepoživatelnosti zelených rajčat mi zřejmě utkvěla v paměti někde z dětství (myslím, že to říkala moje babička) a vyrostlo to se mnou až do teď... ;-) Koriandr mám moc ráda, ale přiznám se, že v mexické kuchyni bych ho nečekala (ale jak píšu - nic moc o ní nevím...) U nás už je také naštěstí k dostání celý rok a to díky početné vietnamské komunitě...
Musíme jen doufat, že i mexická kuchyně u nás přestane být tajemstvím. Přítel se někde v hospůdce "přiopil" s jedním Mexičanem a ten se podivoval nad tím, co tady všechno vydáváme za mexickou kuchyni... Mexičan slíbil poslat pár opravdu mexických receptů, bohužel se už nikdy neozval... :-)))
Co se týče mexické kuchyně, pro mne je zdrojem http://www.manana.cz
Anon: díky za tip, určitě se začtu...
Okomentovat