úterý 17. června 2008

Tiramisu s jahodami

Mám jahodové období, ostatně asi tak jako každý jiný. Stánky s jahodami potkáváme na každém rohu a odolat té vůni a barvě je těžké. Z letošních jahod jsem toho stihla už vyrobit a sníst už docela dost - možná by toho bylo i více, ale mám takového malého docela zdatného pomocníka, před kterým je těžké jahody uchránit a tak i jemu dopřávám jeho "jahodové období". Dnes předkládám recept na tiramisu, který oproti tradičnímu receptu postrádá vajíčka a tak ho ocení zejména ti, kteří mají strach z používání tepelně neupravovaných vajíček. Nicméně i bez vajíček chutná skvěle a připravuji ho i mimo jahodovou sezónu - bez jahod, samozřejmě...

Tiramisu
potřebujeme:
1 balíček cukrářských piškotů
cca 1 šálek silného vychladlého espresa

cca 1 sklenička likéru (kávový, pomerančový, třešňový), či amareto

200g smetany ke šlehání

1 balíček ztužovače šlehačky

75 g cukru moučka

1 lžička mleté skořice
(pro verzi s jahodami dáme skořice trochu méně)
dřeň z 1 vanilkového lusku
200g krémového sýra nebo tučného tvarohu
cca 200g jahod omytých a na kousky pokrájených
Na zdobení: kakao


- piškoty naskládáme vedle do čtverhranné misky
(ta moje má rozměry 10x25cm), pokapeme espresem a likérem
- smetanu šleháme přibližně 1 minutu. Pak přimícháme ztužovač šlehačky s cukrem, skořicí a vanilkou, směs vmícháme do šlehačky a ušleháme do tuha

- rozšleháme sýr nebo tvaroh, do hmoty opatrně vpracujeme šlehačku
a jahody
- piškoty vložíme do mísy a navršíme na ně krém
a necháme vychladit a uležet - před podáváním dezert posypeme kakaem a případně podle fantazie dozdobíme.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

supr! Vyzkouším!
Kámoška dělá s tvarohem a banánem, vynikající!

renata řekl(a)...

Bali: dík za tip, až budou v zimě chybět vitaminy, udělám verzi s banánem ;-)

Anonymní řekl(a)...

Na tiramisu jsem zatím neměla dost času (a možná ani odvahy), ale tohle vypadá nádherně! Ta první fotka ... bájo :-)))

renata řekl(a)...

Papaja: toto tiramisu je extrémně jednoduché a rychlé, určitě vyzkoušej ;-)