středa 14. května 2008

chile v Chile - už i tady...

Původně jsem o této akci vůbec psát nechtěla. Informací o ní se můžete dočíst takřka všude a jak je všeobecně známo všeho moc škodí. Ale když si tak prohlížím fotky, které jsem tam pořídila, atmosféra se vrací, nedá mi to a musím se z toho vybušit do klávesnice... Musím napsat o jedné nesmírně příjemně strávené sobotě se spoustou dobrého jídla a la Chile, o víně přímo z Chile o spoustě nových informací, nápadů a příjemných rozhovorech ;-)

Co je potřeba?
- muž č. 1 zvaný rachad, který rozumí vaření
- muž. č. 1 zvaný Matesola, který rozumí chilským vínům
- 1 parta nadšených lidí (velkorysé množství)
- 1 malá jarní zahrada
- 1 pěkné počasí
- sůl, pepř, sada nožů, prkýnka, gril

- pes (fakultativní)


A teď se pustíme do práce:
1/ Ceviche z lososa s avokádovou salsou
Pro mnoho z nás absolutní jednička. Losos zalitý nepřiměřeným množstvím šťávy z limetek.
Po uležení má losos ovšem skvělou jemnou chuť. Připravujeme jako první, ale odkládáme uležet pod strom na pozdější dobu...


2/Jehněčí maso na jehle
první jídlo dne, které smíme ihned sníst a po aperitivu a první ochutnávce Savignon blanc je to víc než třeba. Průběžně během dne si zkoušíme připravovat rozličné salsy, které se podávají k připravovaným jídlům.
3/Empanadas - taštička plněná masem z pražmy, čerstvým fava boby a rajčaty. Ale postupně: nejdříve je nutné připravit kynuté těsto, upravit pražmu na filety, připravit náplň, kterou se plní placičky z kynutého těsta - ale upss - většina z nás si připravila placičky příliš tenké, a náplň z kapes vypadává. Nevím, zaslechla jsem něco o tom, že to bylo nepovedené, ale než jsem udělala pár foteček, všechno bylo snědeno.... Bylo to výborné!!!
Pozn. pro vegetariány: zacházení s masem na semináři bylo nesmírně přátelské...
Před další částí programu děláme malou přestávku, hodnotíme, chválíme, válíme se a těšíme se, co bude dál...

4/Grilovaný roštěnec, česneková majonéza. Jako příloha grilovaný lilek, brambora, kukuřice. Také snědeno :-(
5/Příprava dezertu: ovocný špíz z čerstvého ovoce připravený na roštu, podávané se zakysanou smetanou a pomerančovým karamelem. Jednoduchá úprava ovoce a překvapivá chuť. Mým favoritem byly jahody plné vlažné slaďoučké štávy...

Příprava karamelu:
Příprava ke konzumaci:

Pokud jste dočetli až sem a nepřešla vás chuť, další variace na toto téma jsou připraveny zde:
- Čile v Chile
- Čile v Chile. Jo.
- Chilli v Chile.

Co dodat. Máme štěstí, sezona grilování právě začíná a tento seminář nám všem byl velkou inspirací. Nesmím samozřejmě zapomenout na povinný pozdrav: Již se těším na další seminář!!!

Díky pánové byli jste skvělí!!!!!!!!!!



12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

renco,

suprovy fotky !

petrunka

renata řekl(a)...

Petrunka: ráda tě vidím! :-)

Unknown řekl(a)...

Jako vždycky nádherné. Nechci si dávat na stránky hodnocení vlastní práce a jsem moc rád že si se toho ujala tak skvěle. Fotíš úžasně!!

renata řekl(a)...

rachad: dneska jsem poprvé od soboty vytáhla foťák - a byl cítit kouřem. No, nebude to mít se mnou jednoduchý...

Anonymní řekl(a)...

Renato parádní!
PS: Něco bych od Tebe potřebovala, ale nemůžu nikde najít na Tebe kontakt, můžeš mi prosím poslat nějaký mail na julie(zavináč)chillijlie.cz, napíšu víc v mailu :)))Děkuju...

renata řekl(a)...

Julie: napraveno ;-)

Cutie řekl(a)...

Renato, moc hezké fotky :-)! Doufám, že se zas někde potkáme...

renata řekl(a)...

Cutie: děkuji pěkně a nápodobně...

Anonymní řekl(a)...

Ta pára nad tím hrncem nemá chybu!

pan Kolíček řekl(a)...

Díky za moc pěkné fotky, viděl jsem další i jinde a s těmi vašimi se nedají srovnat - skvěle vystihují atmosféru :o)) Gratuluji :o)

renata řekl(a)...

Anon: máme stejného favorita ;-)

renata řekl(a)...

pan Kolíček: díky za milý komentář, moc mě potěšil :-)