úterý 19. února 2008

pan PhDr. Cheesecake Čokoládovič


je vskutku rafinovaný společník. Na svůj vstup do společnosti se pokaždé dlouho a pečlivě připravuje - nechá o sebe pečovat, nechá se řádně hýčkat - vyžaduje jen to nejlepší zacházení, před představením si dopřeje pobyt v sauně a následně dlouho odpočívá na chladném místě... Zkrátka, nic neponechává náhodě. Ve společnosti se objevuje až ke konci, všechny přítomné ohromí a záhy zase zmizí kdoví kam... Zkuste si ho pozvat i k Vám...

Budete potřebovat:
175g čokoládových sušenek
75g rozehřátého másla

300g lučiny
2 tabulky bílé čokolády
80g moučkového cukru
10cl smetany
2 vajíčka
1/2 lžičky mleté vanilky
10g Maizeny
+ máslo na vymazání formy

Rozevírací dortovou formu vymažte máslem. Rozdrťte sušeny, nechte rozehřát máslo, smíchejte a naneste na dno dortové formy. Upěchujte a uložte do chladu.
Troubu rozehřejte na 150°C. Na velmi mírném ohni nechte rozpustit tabulku a půl čokolády (rozlámené na malé kousky) a smetanu.
Lučinu smíchejte s cukrem. Po jednom přidávejte vejce, Maizenu rozmíchanou ve 2 lžících vody, rozpuštěnou čokoládu a vanilku.
Těsto vylijte na sušenkový základ, nechte péci cca 1h (pokud by se povrch začal zabarvovat, přikryjte alobalem). Zda je dort upečený vyzkoušíme párátkem (klasika - zabodneme a po vytáhnutí musí párátko zůstat suché). Po upečení nechejte dort odpočinout po dobu 20minut v otevřené troubě. Vyndejte cheesecake vychladnout venku a nakonec vložíme na 3 hodiny do ledničky. Před servírováním pomocí škrabky na brambory naškrabejte zbytek čokolády na dort.

2 komentáře:

ChilliJulie řekl(a)...

Milá Renato, právě mě uchvátil váš Inženýr Sušenkov Sýrovač...četla jsem ten recept mockrát (naposledy téměř shodně Hanka Mich. a Flo ve svých kuchařkách) a nikdy mě ty natlučené sušenky s Lučinou nebraly. Ale když vidím ty fotky s krásným světlem...jdu do toho a dám vědět. Díky za inspiraci! :)

renata řekl(a)...

Hanka Michopulu má ve své kuchařce recept tuším na chessecake s jahodami - je to ono, že? Tak na to, až ho vyzkouším se těším moc a moc už od podzimu ;-), ale počkám si na opravdu voňavé jahody... Těším se na Vaše doj my z tohoto dílka. ;-). Ano, tyto fotky vypadají vcelku dobře - s nasvětlováním potravin nemám žádné zkušennosti, ale bojuji...
Díky za zanechání komentu...