pátek 8. února 2008

Rolky téměř jarní...

aneb asijské téma do třetice. U nás doma je sice přes asijskou kuchyni přítel - vaří ji výborně a hlavně již dlouho. Má tak veliký náskok, který už nikdy nedohoním a pravda je, že se o to ani nepokouším ;-). Ale i já občas neodolám a pokusím se vyrobit něco sama. Tentokrát jsem se pustila do jarních rolek, a zcela neskromně dodávám, že hluboce lituji, že jsem se do nich nepustila již dávno - jedno je však jisté: teď budu rolky dělat minimálně jednou týdně minimálně až do jara. Extrémně jednoduchý postup - a výsledek? Vyzkoušejte sami: ;-)

Budete potřebovat:
rýžový papír (běžně k dostání ve všech supermarketech)
200g mletých kuřecích prsíček
4 černé houby - jidášovo ucho (běžně k dostání ve všech supermarketech)
40g vlasových rýžových nudlí (běžně k dostání ve všech supermarketech)
1 nastrouhaná mrkev
menší hrst výhonků fazolí mungo
1 stroužek česneku
1 kávová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru (já ho proženu lisem na česnek)
1 polévková lžíce rybí omáčky
olej na smažení, sůl, čerstvě namletý pepř

Myslím, že pokud nebudete trvat na kuřecím a raději byste třeba krevetky, nebo snad směs vepřové, kuřecí půl na půl nebo snad vegetariánskou verzi - myslím tedy, že se nic nestane a prostor ke kreativitě je dost velký.

Jak na to?
Černé houby namočíme do mističky s vlažnou vodou a necháme je namočené tak půl hoďky.
Poté necháme odkapat, vysušit a pokrájíme na nudličky.
Stejně postupujeme s rýžovými nudlemi (namočit do horké vody na 10min, odkapat, trochu pokrájet).
Do misky dáme mleté kuřecí, mrkev, houby, rýžové nudličky, drcený česnek, zázvor, rybí omáčku. Přiměřeně osolíme a opepříme a zamícháme.
Do většího talíře nalijeme vodu a každou placku zde ponoříme, položíme na utěrku a necháme změknout (trvá to cca 30sek.) Na každou placku dáme trochu směsi, přehneme levou i pravou stranu dovnitř a zarulujeme do válečku. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova, posečkáme malou chvilku až rolky lehce vychladnou a servírujeme s rozličnými omáčkami...



Tip: jak připravit klíčky z fazolí mungo:
1. do menší skleničky dáme fazole (tak 1/5 objemu skleničky), zalejeme vodou a necháme 24 hodin namočené.
2. poté ráno a večer semínka propláchneme vodou a necháme odkapat. My máme skleničku zakrytou gázou, která slouží i jako sítko při odkapavání zbylé vody.
3. po cca 3 dnech jsou klíčky připraveny, gázu vyměníme za víčko, uzavřeme a dáme do lednice a průběžně používáme..

Žádné komentáře: