středa 13. února 2008

Malá zpráva o vernisáži

Zpráva o vernisáži přichází s malým zpožděním, ale výstava je stále aktuální. Děkuji všem známým a neznámým, kteří se zastavili. Také děkuji kapele, tedy části uskupení Rolling Stones Revival Prague, akustické pojetí nemělo chybu ;-)
Proč však se o této události zmiňuji právě tady? Ano, tím důvodem je malé občerstvení. Pozorný čtenář jistě podotkne: "ha, renata dělala nivové koláčky". Ano i ne. Dostala se mi do rukou kuchařka Hanky Michopulu Zpátky domů a ta ve své kuchařce nabízí náplň poněkud odlišnou. Na můj vkus byla málo výrazná, tak jsem přidala chilli (jak jinak, že?).
Druhým uvedeným receptem tak geniálně kreativním je vinařův chlebíček k vínu. Originální recept jsem našla zde (doporučuji prostudovat!), já uvádím verzi, kterou jste ochutnávali minulou středu.

Přiznám, že mé původní plány na občerstvení byly ambicioznější, ale péče o fotografie, mimino, organizaci mi zabrala poněkud více času a tak jsem nesmírně ráda, že existují recepty na super extrémně geniálně jednoduché věci, které oslní...



Koláčky ze Zpátky domů:
balení listového těsta
1/2 hrnku zelených oliv (cca 75g)
1 balení sýra cottage, žervé či lučiny
2 plátky ančoviček, nakrájené najemno
čerstvě mletý pepř
Olivy nasekejte na drobné kousky. Promíchejte je v menší misce se sýrem, ančovičkami a okořeňte pepřem dle chuti.
Listové těsto vyválíme, poklademe náplní, zatočíme do roládky. Uložíme do chladničky (lépe se pak krájí). Troubu rozehřejeme na 190°C. Rolky nakrájíme na cca 1cm silné plátky, klademe na plech, pečeme do zlatova.

Extrémně kreativní vinařův chléb, verze minulostředová:
180g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1 velká syrová brambora
pepř, chilli, sůl
na kostičky nakrájený ementál (velká hrst)
vlašské ořechy (tak hrstka)
1 lžíce dijonské hořčice
1 vejce
2 lžíce bílého vína
Vše smícháme, vytvoříme bochníček a pečeme při 190°C 40min. Toť vše.
Geniálně jednoduché, že?

2 komentáře:

DolceVita řekl(a)...

Vinařův chlebík upoutal mou pozornost :-) Každá malá záměna ingrediencí ho může jenom vylepšit. Dobré víno ve sklence jeho chuť umí znásobit.

renata řekl(a)...

Vinařův chlebík dělám docela často, a někdy opravdu jen z toho, co kde najdu - výsledek je vždycky skvělý. Dík za úžasný recept!!