úterý 29. ledna 2008

U nás doma

Nebojte se, nebude řeč o barvě dlaždiček v koupelně, či značce našeho televizoru, nebo snad o nějakých pikantnostech - och ne... Ráda bych vám totiž představila naši neobvyklou květenu (zatím ještě zeleň, neb nám zatím ještě nic nevykvetlo, ale trpělivost růže přináší. Tak vstupte, prosím:

1/ Jackfruit


Semínka jsme si přivezli před třemi lety z Kambodže a rostlince se super daří. Ke štěstí ji stačí hodně vody, teplota nad 20°C a sluníčko samozřejmě. Daří se jí tak dobře, že jsem ji už museli zastříhnout, aby nám neprobourala strop.
Co to ten jackfruit neboli chlebovník vlastně je?
Vietnamská žena při vyloupávání "žvejkaček" - vlevo ještě celé plody, vpravo pak již žlutá dužina, která se jí. Pozor, uvnitř je pecka, ze které nám vyrostla ta naše nádhera..

Dříve se u nás prodávali plátkové ovocné žvýkačky juicy fruit - tak takhle hodně podobně chutná, a tak pracovní název této rostlinky u nás žvejkačkovník.

2/ Annona šupinatá Ovoce, které již údajně jedl Robinson Crusoe je to nejlahodnější ovoce, které jsem ochutnala. Zvenku vypadá trochu jako borová šiška, uvnitř neuvěřitelně lahodná dužina, která chutná trošku jako hruška, meruňka, ale ve skutečnosti je mnohem, mnohem, lahodnější... Viděla jsem ji už i u vietnamských zelinářů běžně ve městě a chutná to dost dobře i u nás...
A jak se daří nám ji pěstovat? Střídavě. Máme ji doma 2 roky a je vysoká tak 20cm, někdy vypadá, že to balí, ale pak ji začnou znova růst listy a jede se dál. Navíc jsme ani na internetu nikde nenašli informace, jak toto ovoce pěstovat. Uvidíme, ale plody zřejmě nebudou...
Annona šupinatá zleva: plod celý, semínka a vnitřek, který se jí

3/ Mandarinka

Proboha, proč mandarinka, když jsme si mohli přivézt spoustu dalších exotických potvor, které by nám ubíraly prostor k žití? Tyhle mandarinky byly totiž tak úžasné, že vypadaly jako umělé a až při bližším pohledu jsme zjistili, že stromeček je živý a navíc mandarinky měli tak 3cm v průměru, neodolali jsme. ;-) A jak se jí u nás daří? Střídavě, tak jako anoně. Když už jí začneme oplakávat, tak nasadí nové listy... Trochu si s náma zahrává...

4/ Datlovník
Tak ten se nám narodil omylem. Přítel seděl, jedl datle, nevěděl kam s peckama, tak je házel do květináče a ono se to ujalo - to bylo překvapení po třech měsících, když se nám z květináče začlo klubat něco zeleného úplně nepodobného kytce, která má v květináči trvalé bydliště. Nicméně jak je vidět z obrázku, daří se mu velice dobře...

Co u nás doma nemáme?
U nás doma nemáme durian. Není to má chyba, za to může pořádkumilovná pokojská, která moje semena vyhodila. Příště..

Durian
má jednu velice špatnou vlastnost - neuvěřitelně smrdí - smrdí jako kanály před deštěm, chuť je nesmírně lahodná, bohužel vůbec nic nepřipomíná. Pecky, tvarem podobné jako ty z avokáda jsou uschované uvnitř této nažloutlé dužiny...

U nás doma nemáme ani
lonkon (ani nevím, zda se to takto správně píše...), ale už i ten jsem tady zahlédla, není tedy nic ztraceno. Uvnitř podobné liči, chuť podobná slaďoučkému grepu.
U nás doma nemáme ani pitahayu (díky Bali ;-)), a asi ani mít nebudeme. Uvnitř to vypadá jako kiwi, jen v bíločerném provedení, chuť to nemá skoro žádnou...

Nemáme ( bohužel ani na fotce) mangostan, který má tmavěfialovou barvu, uvnitř bílou dužinu vcelku příjemné chuti...

A na závěr ještě pohled na pravou vietnamskou tržnici ve Vietnamu:


13 komentářů:

Shira313 řekl(a)...

Pekná zbierka :o)
Mne sa zatiaľ podarilo vypestovať avokádo, ale samozrejme nerodilo :o( A teraz túžobne očakávam banány a tak rátam listy, vraj bude rodiť, keď ich napočítam 25 ... No, uvidíme :o))

renata řekl(a)...

Pokud se Vám podařilo vypěstovat avokádo, tak klobouk dolů. Znám pár lidí, kteří to zkoušeli, rostlinka vyrostla, ale nikdy nikomu dlouho nevydržela... A kolik lístečků už má banán? Já zase někde četla, že když se z ananasu odkrojí ten zelený vršek a zasadí, tak z toho vyroste nová rostlinka. Zkoušeli jsme, zelený vršek byl dlouho (ale opravdu dlouho) stále zelený a svěží, ale bohužel žádná nová rostlinka nevyrostla... :-(
Držím palce, ať máte vlastní banány co nejdříve ;-)

Anonymní řekl(a)...

na spodním obrázku není Mangostan ,ale Pitahaya ;-)

renata řekl(a)...

Bali: díky, zapátrala jsem v archívu a skutečně jsem to popletla. Bohužel fotku mangostanu nemám, napravila jsem to alespoň takto...

Anonymní řekl(a)...

ani nevím jestli mám jeho fotku. Na Bali to bylo mé nejoblíbenější ovoce spolu se salakem a rambutanem.Ale to ještě nebyl digifoťák, tak jsem plno věcí ani nefotila.
Nedávno jsem si koupila mangostan ve Francii a nechutnal mi, s tím čerstvým z Bali se to nedalo srovnat, tak už za něj utrácet nebudu :-(

Anonymní řekl(a)...

rozkrojená pitahaya je na první fotce tady:http://olivovakucharka.webgarden.cz/jen-tak/svatky-ve-fotografii.html

renata řekl(a)...

Mangostan - nebylo to špatné ovoce, co mi ale vadilo, byla taková lepkavá bílá tekutina, která vytékala ze šlupky. Mohu se zeptat, co je to salak?
Díky za fotku pitahaya, vůbec celá fotoreportáž je nesmírně chutná ;-)

Anonymní řekl(a)...

salak je asi nejlepší ovoce co jsem kdy jedla. Musí být supr zralé! Jednou jsem ho koupila na letišti v Bangkoku, aby ochutnali o rodiče, a nedalo se to jíst, nedozrálé, velmi trpké. Má takovou hadí kůži ;-)
na kuk třeba zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Salak

Anonymní řekl(a)...

Něco k durianu - před pár lety v Africe jsme dostali o durianu tento komentář "smrdí jako hovno - chutná jako anděl". Až letos jsme měli možnost ověřit si pravdivost tohoto rčení. Durian čerstvě rozkrojený není cítit téměř vůbec. Až byla dužina umístěna do dvou pytlíků do baťůžku, pak se teprve správně "rozvoněla". Asi po dvou hodinách jsem identifikovala ten smrad - shnilá cibule ! Chuť skvělá, konzistence mírně blemcavá. Ahoj! Yvča

renata řekl(a)...

Bali: salak vypadá velice šťavnatě a chutně. Můj favorit je anonna a dokonce ji kolem vánoc mívají Vietnamci ve svých stáncích. Kupodivu chutná velice dobře. Jak to ti Vietnamci dělají nechápu...

renata řekl(a)...

Yvča: tý, jo durian uschovaný 2 hodiny v batůžku (předpokládám, že v teple), to musela být ale "intenzívní" vůně. To už se mohlo rovnat jedině vůni švýcarského sýra Vacherin Mont D´or po celonoční jízdě v autobuse - "vůně" byla tak intenzívní, že celou dobu na cestě z Prahy do ČB si k nám do kupé nikdo netroufl přisednout :-))

Anonymní řekl(a)...

Pithaya je velmi dekorativní, ale na chuť jsme jí bohužel nepřili. Jinak: velmi zajímavé...
P.
:-)

renata řekl(a)...

Papaja: naprosto souhlasím. Ale závazek zněl ochutnat všechno, a tak jsme statečně zkonzumovali i toto - naštěstí cestou v autobuse, kdy jsme už měli docela hlad...