úterý 15. ledna 2008

Kalorická bomba z Engadinu

Kdysi dávno jsem strávila nějaký čas ve Švýcarsku a jednou z prvních nových věcí, kterou jsem tam ochutnala byl takový úžasný křupavoučký, koláč samý oříšek. Co mně bylo moc líto, že jsme tento koláč mívali jen v zimě na horách po náročném dni. A tak jsem si dala slib, že vypátrám recept na tento oříškový zázrak a budu si ho pect, kdy budu chtít.
Dnes už vím, že se jedná o Engadinský koláč a peču jej zásadně jen v zimě (a to ještě nakrájený na velmi malé kousky), protože jen v zimě se dají snést takové věci jako ořechy, med, máslo a spousta cukru v jednom kousku koláče...
Engadine je malebný, v horách utopený kousek světa na samém východním konci Švýcarska u hranice Itálie a Rakouska. Dříve tak chudý, že lidé odsud odcházeli za prací do zahraničí (nejčastěji Itálie) a zbohatlí se vracívali zpět do tohoto zapomenutého koutu a stavěli si zde nádherné domy pod vlivem toho, co potkali na svých cestách... Tento koláč zde můžete nejenom ochutnat, ale dokonce si ho objednat i po internetu (např. spol. Kochendorf, Pontresina), další jeho sympatickou vlastností totiž je, že vydrží báječně dlouho...

Přidávám slíbený recept:
Potřebujeme (na koláčovou formu 26cm):
300g mouky
špetka soli
200g studeného másla
300g cukru
1 vejce
250g vlašských ořechů
250ml smetany
2PL lžíce medu
cca 1PL rybízové zavařeniny
tuk, mouka na vytření formy(nebo papír na pečení)

Tak a teď do práce:
- Z mouky, soli, másla nakrájeného na menší kousky, 150g cukru a 1 vejce uděláme těsto (já nejraději rukama), uděláme kouli, přikryjeme a dáme chladit na hodinu do ledničky.
- Mezitím vysypejte zbytek cukru do nevymaštěné teflonové pánve a na středním "plameni" zahříváme, občas promícháme, než se vytvoří řídký karamel (pokud se vám při přípravě vytvoří hrudky cukru, nezoufejte, vše se rozpustí po přidání ořechů). Přidáme vlašské ořechy a lechce opražíme (cca 3min), dále přilijeme smetanu a přibližně 5 minut povaříme. Přidejme med, pánev stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout.
- Těsto vyválíme, vložíme do vymazané formy, potřeme rybízovou zavařeninou a rozložíme ořechovou směs. Pečeme 40-50min při 180°. (Nejlepší recepty světové kuchyně, Knižní klub 1998)

Pozn.: Engadinští vyválí nejprve 2/3 těsta a tou vyloží spodní část formy, pak přidají rybíz a ořechy a zbylou jednou třetinou těsta po vyválení kladou nahoru. Jak je komu libo...

PS: foto - zdá se, že jsem boj s technikou opět prohrála :-(, snad mi bude omluvou to, že tento koláč opravdu není až tak fotogenický...

4 komentáře:

Žufanka řekl(a)...

Z obrázku se sbíhají sliny... :)

renata řekl(a)...

Děkuji za uklidnění :-). Pravda je, že opravdu lépe chutná, než vypadá...

Shira313 řekl(a)...

Tak a týmto pádom je úplne jasné, aký dezert sa bude u nás najbližšie kuchtiť :o))
Dík

renata řekl(a)...

shira313: vřele doporučuji, je opravdu výborný. Děkuji za zprávičku...