pátek 6. února 2009

Opuštěné srdce...

Když jsme před vánocemi připravovali formičky na pečení cukroví, přítel také kdesi našel formičku ve tvaru srdíčka. Obracel jí nevěřícně v ruce a zeptal se: "K čemu my potřebujeme formičku srdíčka?" Ne, že bychom se neměli rádi, tak to zase jo (docela ;-)), ale řekněme, že na srdíčka jsme už trochu přerostlí...
No, po pravdě řečeno, už ani nevím kdy a proč jsem ji kupovala, byla ještě nepoužitá. A o tom, že u nás srdcová formička nemá zrovna na růžích ustláno svědčí i to, že je trochu poškrábaná a pravý oblouček poněkud prohnutý.
Přemýšlela jsem tedy, jak milou formičku využít, když už linecký se u nás peče ve tvaru prasátek a kraviček a vymyslela malou "Valentýnskou" sérii pro opuštěnou formičku...
První díl předkládám dnes, další dva předložím snad ještě do Valentýna... ;-)


Srdíčka z polenty se špenátem a nivou


potřebujeme:
- polentu
- špenát (přimlouvám se za listy - teď v zimě asi zamrazené, i když jsem nedávno viděla extrémně čerstvý špenát u Vietnamců v Malešicích)
- cibuli, česnek
- sýr niva

postup:

- polentu připravíme podle návodu, vylijeme ji na pečící papír ve vrstvě silné asi tak 1cm a necháme vychladnout
- špenát připravíme lehce na cibulce se stroužkem česneku a necháme lehce zchladnout
- nivu nakrájíme na slabé plátky
- plech vyložíme pečícím papírem, z polenty vykrajujeme srdíčka, pokládáme na plech, na každé srdce dáme lžičku špenátu a plátek sýra
- troubu vyhřejeme na 220°C, vložíme jídlo a necháme to tam tak dlouho než se sýr rozpustí (cca 10min)

8 komentářů:

Viktória Sárközi řekl(a)...

Renatka, to je roztomilé! Myslím, že formička sa nadýchla a užije si svojich 5 minút najväčšej slávy :-) fotky sú nádherné a recept svojou jednoduchosťou hneď zvádza k experimentom. To červené srdce je z rajčiniek, či nie? Pripomína mi to červený melón - to by len pre mňa bola chuťová bomba. Krásne, teším sa na pokračovanie! :-) PS: nepribudnu nejake nove fotecky na flickr? pravidelne totiz skumam stav :-))

Papaja řekl(a)...

To je nádhera a s těmi fotkami jsem měla pravdu. A taky bych potřebovala podrobný návod na správnou přípravu polenty :-) Nemám žádnou knihu, kde by byl popis, ale tady už se vaří nejméně podruhé... :-) V Itálii jsem si na ní moc pochutnala :-)

renata řekl(a)...

Viktoria: děkuji pěkně za milá slova ;-) - to červené srdce je opravdu z rajčat, použila jsem pouze tužší části, aby to drželo "formu"...
Je milé, že sleduješ moje fotečky, také bych ráda přidala další, ale v takovém počasí jako je v těchto dnech se prostě fotit nedá... Čekám na slniečko... ;-)

renata řekl(a)...

Papaja: tentokrát jsem dělala polentu přesně podle návodu: 3 skleničky vody jsem přivedla k varu, osolila a za stálého míchání přisypávala skleničku polenty, trochu uberu plamen a pořád míchám. Když polenta začne houstnout, vyleju na plech pokrytý pečícím papírem. Bylo z toho tak 1,5 porce - tedy pro mě a dítě... Je to úplně nejjednodušší příprava, se špenátem a sýrem to bylo dobré, verze s máslem a parmezánem (tak, jak jsem jí připravovala minule) byla delikátnější...

Helli řekl(a)...

Mně připadá to jediné červené srdíčko mezi všemi těmi žlutými tak smutné a ztracené... Jako by je opravdu všichni opustili.
Budeš mít ty další srdíčkové fotky trošku veselejší?

renata řekl(a)...

Helli: slibuji, že příště budou jenom samá červená... ;-)

Papaja řekl(a)...

Jsem zvědavá a chci už ta další srdíčka :-)))

renata řekl(a)...

Papaja: Další srdíčka mě nesmírně trápí... Večer budou...