pátek 21. listopadu 2008

O polentě...

Mám čtivé období. Čtu všechno, co mi přijde pod ruku. Počínaje průvodcem grafickým designem, přes Malého Mikuláše, kuchařky vypůjčené z Francouzského institutu či jinde až po knihu Pod toskánským sluncem.
Čtu, stránky plynou a najednou se zastavím přesně na straně 140. Tam je totiž recept na polentu s omáčkou s hříbků. K polentě jsem si už dlouho chtěla najít cestu, ale jaksi mě výsledky neuspokojovaly. Ve Švýcarsku jsme ji zapékali pod modrým sýrem, na "Balkánu" jsme ji připravovali a la hranolky, které chutnaly skvěle, ale ne příliš ke každodennímu použití, ale polenta, tak jak ji představují v této knize, do které se přidá spousta parmezánu a másla přeci nemůže chutnat špatně, že? Ustávám v četbě, vařím, kuchtím, míchám, zapékám, udělám jedno spontánní foto a pouštím se do jídla... Právě jsem objevila svého favorita při přípravě polenty...


Omáčka z hříbků

(recept upraven pro 2 - 3 osoby)
- 20g sušených hříbků
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- plechovka konzervovaných rajčat
- tymián, rozmarýn
- sůl, pepř

Hříbky zalijeme šálkem vlažné vody a necháme nabobtnat. Oloupeme česnek, nasekat a krátce podusíme na olivovém oleji. Přidáme podle chuti tymián, rozmarýn, rajčatovou konzervu, sůl, pepř. Přidáme hříbky spolu s vodou, ve které byly namočeny, omáčku vaříme asi 20min do zhoustnutí.

Polenta s parmezánem
Polentu připravte podle návodu, na 2 šálky polenty si připravíme šálek parmezánu a 8 lžic másla, které přidáme do již připravené kaše, zamícháme, vyklopíme do máslem vymazané zapékací mísy. Zapečeme v troubě na 150 °C cca 15min.



11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Polentu mám už dlouho v merku, ale ještě jsem jí ani nekoupila.Mám ji moc ráda, párkrát jsem se s ní setkala ve Francii a v rodině Itala.
Vždy si říkám, že nesmim zapomenout ji koupit. Ale zatim zapominam :-(
Určitě ale budu experimentovat, ideí mám dost.
P.S. tato kniha je supr, mám ráda takové pohodové a chutné čtení ;)

Anonymní řekl(a)...

Polenta je báječná, ale v ČR se zatím moc neobjevuje. Bohužel. Já ji ochutnala skoro tak, jak to popisuješ, a byla báječná.

http://mlsnakocka.blog.cz/0803/z-lyzovani-v-italii

Jinak doma se na ni také chystám, jako Bali :-))) Už dlouho...

O té knize jsem už hodně slyšela, tak se po ní asi půjdu podívat :_)

P.
:-)

Anonymní řekl(a)...

Polentě jsem zatím nepřišla na chuť a to ani v Itálii. Mám ji ve škatulce hned vedle kuskusu - sním ze slušnosti. Šanci bych ale mohla dát té hříbkové majdě :) Houbičky já ráda :)

Unknown řekl(a)...

Renatka, dnes túto hamku varím na večeru, nepochybujem, že bude každému chutiť. Popravde najviac ma zvábila tá fotografia -- tej lesklej hríbkovej omáčke proste nejde odolať! Už sa teším ako to bude doma voňať... :-)

renata řekl(a)...

Bali: věřím, že polenta a la Bali určitě bude nesmírně chutná, a také věřím, že se o nějaký ten nápad podělíte na svých stránkách... ;-)
Máte pravdu, kniha se čte sama, už mi chybí jen pár listů do konce...

renata řekl(a)...

Papaja: Ano, to je asi hodně podobný způsob zpracování polenty, co jsem dělala já.. Na dlouhé zimní večery je to opravdu prima kniha, teď už se zase na pultech objevila, zřejmě se rozhodli pro dotisk...

Schnytlik: ta houbová majda určitě bude skvělá ke špagetám. Co se ale týče oblíbenosti kuskusu, tam bych se s Vámi asi hádala, patří mezi mé nejoblíbenější přílohy...

renata řekl(a)...

Viktoria: a chutilo? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Renato a to já se klidně hádat budu :) Věřím, že sposutě lidí chutná, ale mě ničím neokouzlil.

Cutie řekl(a)...

Polenta je fajn, ale doma jsem s ní zatím neexperimentovala. P.S. Malý Mikuláš je super, čteš ho v originále?

renata řekl(a)...

Schnytlik: takového zarytého odpůrce kuskusu jsem ještě neviděla... :-))) Dělám ho docela často a ještě se mi nepřejedl, pravda teď došly zásoby kuskusu, nové ještě nejsou, takže i u nás je bezkuskusové období... ;-)

renata řekl(a)...

Cutie: no, tyto MM jsou zrovna v češtině - koupila jsem je pro dítě a musela zkontrolovat, na co se může těšit... ;-)