Můj boj s čokoládou začal již dávno. Někdy těsně po příjezdu do Švýcarska. Ano, byla jsem varována, že čokoláda je silně návyková, ale bylo to silnější než já. Neuvěřitelné množství čokolády Lindt (moje nejoblíbenější), dokonce i ta obyčejná čokoláda Frey z obchodního řetězce Migros byla tisíckrát lepší než to, co se dalo tady tenkrát sehnat. A tak jsem svůj boj s čokoládou prohrála. Stal se ze mě závislák. A to doslova. Minimální denní množství 100g tabulka na posezení + bonusy samozřejmě. Vyléčil mě až návrat do Čech a skutečnost, že moje oblíbená značka Lindt tu byla tak předražená, že mi na ní chuť okamžitě přešla.
Tuto zimu (doufejme, že právě skončenou) jsem to znovu rozjela ve velkém. Ke cti mi může sloužit to, že většina skončila v čokopralinkách, cheesecake(nebo cheesecakách ;-)), polevách a brownies. Nicméně ani já jsem se neošidila a našla jsem i svého favorita. Je to hořká čokoláda Lindt Cherry+Chilli a prodávají ji Vietnamci (!) za pár korun.
Přidávám recept na extrémně rychlé brownies s překvapivě chutným výsledkem.
PS: nevíte někdo o dobrém zubaři? Začíná to být aktuální problém... :-(
Čokoládové brownies
potřebujeme:
200g másla + na vymazání formy
125g hořké čokolády, nalámané
125g hladké mouky
220g krupicového cukru
2 lžíce kakaa holandského typu
1/4 prášku do pečiva
4 vajíčka
moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo a čokoládu ve středně velkém rendlíku zahřívejte na co nejmenším plameni, dokud nevznikne lesklá vláčná hmota. Nepřestáváme míchat. (tuto část jsem si zjednodušila a použila mikrovlnku - vlnila jsem na co nejmenší výkon a často kontrolovala a promíchala).
Mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva nasypeme do mísy, promícháme, přidáme vajíčka i čokoládu a dokonale spojíme. Těsto přelijeme do koláčové formy, řádně vymazané. Pečeme zhruba 40 minut.
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Super jednoduché, že?
čerpáno z: Apetit, duben2008
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
14 komentářů:
A prosím, kolik té čokolády? Nějak vypadla ze seznamu ingrediencí.
Jejda. Již jsem napravila. Díky ;-)
Recept je vytištěn a bude vyzkoušen :-) Čokolády není nikdy dost!
Trpím stejnou závislostí! Malinký rozdíl je jen v tom, že moje nejoblíbenější je Lindt hořká s kousíčky kandované pomerančové kůry, ale nepohrdnu ani mléčnou s lískovými oříšky. Co si budeme namlouvat -- oni nedělají žádnou špatně! ;o)
to by mi zrovna sedlo k odpolednímu čajíku. Že bych skákla k plotně? O jak velkou formu jde?
Bali: ta moje má průměr 30cm...
Yva: máš naprostou pravdu. Dříve byla mým favoritem obyčejná mléčná tabulková Lindor. Dělají i jako čokoládové pralinky... Jo,jo...
Dolcevita: tak, tak čokoláda je výborná v jakékoliv podobě ;-)
už při přípravě jsem si říkala, že je mi to nějaké povědomé. Po upečení a ochutnání vím, že peču něco velmi podobného ;-)
http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/rychly-fondant-au-chocolat-fonda.html
Ten Váš,zdá se, bude i lepší - obsahuje více čokolády ;-)
koláč mi připadá trochu suchý, a to jsem pekla jen 35 minut, v Apetitu doporučují až 50!
Ale když se podává s creme anglaise, tak je výborný.
Podle mého rcp je těsto vláčnější, ale creme anglaise se zde také neztratí ;-)
Bali: pravda je, že tenhle koláč zhnědne hrozně rychle ;-)
Ale vážně: já už ho dělala třikrát, pekla těch 40 min a suchý mi rozhodně nepřipadal. Ten Váš bude určitě lepší, ale vzhledem k většímu obsahu čokolády bych ho viděla spíš na slavnostnější příležitosti a toto je takové zakousnutí na všední den...
tak já se jdu do kousku zakousnout ;-)
Napatlám si na něj brusinky a stříknu šlehačku, jojo la gourmandise :-))
Alors, bon appetit! ;-)
Okomentovat