Kuchyně severní Afriky je nesmírně voňavá, rafinovaná a lehce uchvátí každého, kdo jí třeba jen jednou ochutnal... Její obliba se šíří jako lavina a nevíme, kde se zastaví. Chytlo mě to také. Přivezla jsem si pár surovin z dovolené a tak zkouším, ochutnávám, experimentuji. Začala mě ale trápit jedna věc a to, co si počnu, až zásoby dojdou...
Zasvěcenci již vědí, že v Myslíkově ul. č. 5 v Praze v malém obchůdku najdete vše potřebné. Ti ostatní, kteří tuto kuchyni teprve objevují se tam mohou zastavit a ponořit se do malého obchůdku, který skrývá nejedno tajemství…
Co zde najdete? Téměř všechno, co na opravdovém souku v Tunisku, Maroku… Jen se neproplétáte křivolakými uličkami v medině, ale mezi regály kamenného obchodu. Můžete vybírat z nepřeberného množství koření, těsta filo, brik, jehněčí, klobásky merquez, kuskus, bulghur, vinné listy, sušenou okru, olivové oleje, sladkůstky prodávané jak na kousky, tak balené, ale i čaje, hennu, salep, vodní dýmky ;-) a mnoho, mnoho dalšího. Jediné, co jsem bohužel nenašla bylo větší balení kuskusu, tak 5kg, to aby chvíli vydržel.. ;-)
Můj první nákup nebyl veliký (zásoby naštěstí ještě nedocházejí), odnesla jsem si olivový olej, jehněčí klobásky (zdá se, že mám novou závislost), a sušené limetky (prý se dají používat místo citronů nakládaných v soli - ano, i takováto informace se dá pochytit na kuskus semináři).
Přikládám mé tipy na knížky, ve kterých najdete nemálo receptů z kuchyně severní Afriky:
Skvělá chuť Maroka: nejen o receptech, ale i o každodenních zvyklostech, zajímavé počtení...
Kniha o židovské kuchyni: překvapivě i zde je mnoho zajímavých receptů ze severní Afriky...
Ovšem úplně nejsnadnější cesta k vyzkoušeným receptům a zasvěceným radám, je kliknout sem.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
6 komentářů:
Koukám Renčo, že tě ta Severní Afrika hezky chytila!Doufám že se budeme vídat častěji!Máš u mě napříště slevu :-)
Merquerky byli skvělý!! A proč tam nemají větší balení kuskusu? Nebo jsem ho jenom nenašla?
ty merguez vypadají dobře ;-)
Až se dostanu do Prahy, tak určitě tento obchůdek navštívím!
Jestli ti můžu doporučit, buď se zeptej ;-) anebo jdi k masnýmu pultu, udělej čelem vzad a před tebou budou stát velký vědra plný kuskusu, burghulu, fúl, cizrny a můžeš si nabrat kolik uneseš :-)) Nebo ti můžou dát 10kg pytel...
Bali: nejen, že dobře vypadali, skvěle chutnali, ale také nááádherně voněli...
rachad: věř nebo ne, ale zády k pultu jsem stála, cizrnu, burghul i ostatní viděla, jen kuskus ne... To se občas stane každýmu, ne? ;-)
Já se nedivím. Tam člověk opravdu neví kam s očima...
Okomentovat