čtvrtek 30. dubna 2009

Olihně vždycky jinak


Olihně jsem poprvé ochutnala v Kambodži, kde nám byly servírovány plněné s pepřovo-citronovou omáčkou. Ještě dnes na tuto omáčku vzpomínáme se slzou v oku, neboť se nám doma nikdy nepodařil najít správný poměr ingrediencí, tak aby chutnala přesně jako tam...
Když jsme v zimě nakupovali ve vietnamské tržnici v Malešicích, narazili jsme i na úhledně zabalené zmrazené olihně za celkem směšnou cenu (kilčo za Kč80,--). Odcestovali s námi a začali jsme experimentovat: olihně dušené v bílém víně, karí z olihní a pár dalších variací na asijské téma. Při pomalejším dušení je třeba vzít v úvahu nevyzpytatelnou a poněkud delší dobu přípravy, většinou tak mezi hodinou a hodinou a půl. Další, rychlou variantou je prudké osmažení v rozpáleném oleji. Hotovo je tak za 3 minutky, je třeba to hlídat, jinak olihně ztvrdnou a nezbývá než čekat přes hoďku než budou poživatelné...
Olihňová sezona u nás ale nejspíš začíná právě teď, protože nejvíce kombinací jsem našla v salátech, ke špagetám, či prostě s citronem či olivovým olejem - tedy chutě právě jarní a letní...


Smažené olihně s citronem


potřebujeme:

- olivový olej
- 1 nebo 2 červené chilli papričky, naříznuté
- 6 stroužků česneku, neoloupaných, trochu rozmáčknutých

- 2 větší strouhanky

- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
- 8 malých olihní, očištěných a rozdělených (chapadla a tělíčko zvlášť)

- 1/2 citronu, nakrájet na hodně tenké plátky


postup:
- do pánve s těžkým dnem nalijeme 3 lžíce oleje. Přidáme chilli, česnek, strouhanku - pár minut smažíme, mícháme, až drobky zezlátnou a křupou. Trochu osolíme a opepříme a osušíme na papírové utěrce
- pánev vytřeme papírovou utěrkou a vrátíme na silný plamen. Štědře do ní šplíchneme olej, olihně a chapadla osolíme a opepříme a opatrně vložíme do oleje

- přidáme plátky citronu

- smažíme asi minutu, až olihně zezlátnou, pak je otočíme a stejnou dobu smažíme i z druhé strany. Citrony se zbarví a usmaží rychle, až budou vypadat jako na obrázku, vyndejte je a odložte
- délka smažení závisí na velikosti olihní, větší budou potřebovat více času.

- olihně a citrony rozdělíme na talíře, poházíme strouhankou. Kdo má rád, může přidat na tenké proužky nakrájenou petrželku.

čerpáno: Jamie Oliver, Jamie po italsku

pátek 17. dubna 2009

Jarní rituály

Každé jaro je to stejný. První moje reakce nad tou záplavou barev je vyběhnout ven s foťákem a zvěčnit každou barevnou kytku, lísteček, kteří vykukují ještě poněkud zmzle, nesměle a dost nevěřícně ze země. Po dlouhém období, kdy příroda byla oděna do šedohnědočerna je každá barva vítanou změnou a důvodem k radosti. Kytiček a lístečků a broučků nasbírám každé jaro neuvěřitelné množství, v červnu je zase všechny vymažu, protože barev je okolo nás všude dost a něco jako lístečky a spol. je v toto období extrémně nudné a nezajímavé téma. Ještě, že existují digitální fotoaparáty...
Dalším rituálem je samozřejmě odkládání černých svetrů, kalhot a hledání v hloubce šatníku něčeho, co se podobá sukni. Nalézám - po delší době a dobře uschované...
V neposlední řadě rituály zasahují kuchyni. Máslo, sladkosti, ostrá koření - tedy věci tak milované v zimě se posouvají do zadních částí polic a na čestné místo (tak čestné, že každému překáží) se dostává olivový olej, zelené saláty, bazalka, olivy, lilky a mám minimálně sto chutí se pustit do nových a nových experimentů...

Gnocchi s ricottou a rajčatovou omáčkou
potřebujeme:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malou červenou cibulku, nakrájenou nadrobno
- stroužek česneku, rozdrcený
- plechovka rajčat
- 2 lžičky krupicového cukru
- 125ml suchého červeného vína
- 240g ricotty
- 240g jemně nastrouhaného sýra pecorino
- 1 vajíčko
- 110 g hladké mouky

postup:
- omáčka: rozehřejeme olivový olej, osmahneme cibulku a česnek, mícháme dokud cibule nezměkne. Přidáme rajčata, cukr a víno a přivedeme k varu. Zmenšíme plamen a nezakryté vaříme přibližně 30minut doku omáčka trochu nezhoustne
- gnocchi: mezitím ve větší míse smícháme ricottu, 2/3 pecorina, vajíčko a mouku a vytvoříme měkké těsto
- těsto rozdělíme na 4 části, z každé části vyválíme váleček cca 30cm dlouhý. Každou část rozkrájíme na 3cm široké gnocchi a každý následně ještě "rozplácneme" prstem v dlani
- gnocchi vhodíme do vařící se vody, vaříme přibližně 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch
- servírujeme s rajčatovou omáčkou, bazalkou a zbytkem sýra pecorino.

pátek 10. dubna 2009

Veselé Velikonoce ;-)

Přeji všem krásné, veselé a slunné Velikonoce...