pátek 17. dubna 2009

Jarní rituály

Každé jaro je to stejný. První moje reakce nad tou záplavou barev je vyběhnout ven s foťákem a zvěčnit každou barevnou kytku, lísteček, kteří vykukují ještě poněkud zmzle, nesměle a dost nevěřícně ze země. Po dlouhém období, kdy příroda byla oděna do šedohnědočerna je každá barva vítanou změnou a důvodem k radosti. Kytiček a lístečků a broučků nasbírám každé jaro neuvěřitelné množství, v červnu je zase všechny vymažu, protože barev je okolo nás všude dost a něco jako lístečky a spol. je v toto období extrémně nudné a nezajímavé téma. Ještě, že existují digitální fotoaparáty...
Dalším rituálem je samozřejmě odkládání černých svetrů, kalhot a hledání v hloubce šatníku něčeho, co se podobá sukni. Nalézám - po delší době a dobře uschované...
V neposlední řadě rituály zasahují kuchyni. Máslo, sladkosti, ostrá koření - tedy věci tak milované v zimě se posouvají do zadních částí polic a na čestné místo (tak čestné, že každému překáží) se dostává olivový olej, zelené saláty, bazalka, olivy, lilky a mám minimálně sto chutí se pustit do nových a nových experimentů...

Gnocchi s ricottou a rajčatovou omáčkou
potřebujeme:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malou červenou cibulku, nakrájenou nadrobno
- stroužek česneku, rozdrcený
- plechovka rajčat
- 2 lžičky krupicového cukru
- 125ml suchého červeného vína
- 240g ricotty
- 240g jemně nastrouhaného sýra pecorino
- 1 vajíčko
- 110 g hladké mouky

postup:
- omáčka: rozehřejeme olivový olej, osmahneme cibulku a česnek, mícháme dokud cibule nezměkne. Přidáme rajčata, cukr a víno a přivedeme k varu. Zmenšíme plamen a nezakryté vaříme přibližně 30minut doku omáčka trochu nezhoustne
- gnocchi: mezitím ve větší míse smícháme ricottu, 2/3 pecorina, vajíčko a mouku a vytvoříme měkké těsto
- těsto rozdělíme na 4 části, z každé části vyválíme váleček cca 30cm dlouhý. Každou část rozkrájíme na 3cm široké gnocchi a každý následně ještě "rozplácneme" prstem v dlani
- gnocchi vhodíme do vařící se vody, vaříme přibližně 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch
- servírujeme s rajčatovou omáčkou, bazalkou a zbytkem sýra pecorino.

2 komentáře:

Helli řekl(a)...

Kouzelník Jaro stojí pod zářivým slunečním reflektorem a právě vytahuje světle zelený hedvábný šáteček jarního lístku z jeho hnědého kornoutovitého pupenu. Může být toto roční období jiné než čarovné?
A k čarování patří i rituály. Renato, ty tvoje jsou obzvlášť zdařilé. :-)

Papaja řekl(a)...

To bude asi podobný scénář pro každého, koho trochu postihlo fotografování. Dnes je kytka krásná, zítra ještě hezčí... fotek hromady. Ale je to bezva :-D
Tvoje gnocchi vypadají nádherně domácky a je to přesně můj šálek čaje! Ostatně ty suroviny, co se tak krásně pletou, také...
Nádhera :-)