pondělí 15. června 2009

3 + 1 tažín

klik do fotky pro větší náhled

Minulou sobotu Rachad pořádal v Brně seminář na téma tažín 3x jinak. Protentokrát jsme neobsadili romanticky zpustlou zahradu nad Brnem, ale posunuli jsme se do centra do sympatického Klubu cestovatelů, kam se určitě (tedy až zase někdy budu v Brně) vrátím na jídlo. Vaří tu totiž kuchyni, která je mi moc chutná: arabskou, indickou, libanonskou... Další novinkou bylo to, že na místě konání semináře to vonělo, už když jsme přišli - v remosce se právě připravovalo kuřátko na tažin na tuniský způsob...

Ale zpět k semináři: cílem bylo předvést, jak vděčné jídlo tažin je aneb kterak naházet všechny suroviny do jednoho hrnce, postavit na zdroj tepla a na pár hodin na hrnec zapomenout. Tažin se dá připravovat téměř ve všem: buď v klasické nádobě na tažin, nebo v hliněném džbánku, či v obyčejné remosce. Jediná nádoba, která je na přípravu tažinu nevhodná, je ta, kterou jsem přivezla já - malovaná nádoba z Tuniska - slouží pouze k efektnímu servírování... Tažin se může připravovat také v troubě, buď rychlým způsobem nebo pomalým - všechny takovéto informace byly k mání na sobotním semináři...

klik do fotky pro větší náhled

Změnou oproti minulým seminářům také bylo to, že Rachad připravoval všechna jídla sám, ukazoval, co a jak se dělá nebo naopak nedělá, uděloval moudré rady, ale o některou práci se přeci jenom rád podělil (třeba čištění sépií). Postupně se připravil základ na tažin hovězí, jehněčí a s mořskými plody - plus jeden tažin netažin - tažin na tuniský způsob - kdy se jedná spíše o vaječnou omeletu. Když byly všechny nádoby naplněny a přeneseny k teplu, Rachad předvedl přípravu čaje ze sušených limetek a také extrémně jednoduchou sladkost - Hamanovy uši

Bez mučení přiznávám jednu věc - moc mě baví fotit jídla, která Rachad připravuje - jsou tak krásně barevná, fotogenická a to od samého počátku přípravy až do finálního servírování...

Ač se může zdát, že příprava tažinů je docela nuda, tak s tím nemohu rozhodně souhlasit - příprava tažinů rozhodně nuda nebyla, a to také díky očekávání, který ten tažin je nejlepší. Je mi také líto, že se do fotek nedá nacpat ta nádherná vůně jídel, která nám dělala společnost celé odpoledne, ale to již všichni, kdo již někdy na nějakém Rachadovo semináři byli, vědí...

12 komentářů:

Cutie řekl(a)...

Krásné fotky Renato, ostatně jako vždy :)!

Anonymní řekl(a)...

Bezva fotky Renčo, jak jsi pak dorazila dom?? Pierro..:-)

renata řekl(a)...

Cutie: děkuji pěkně, ale jak jsem již psala, Mistr kouzlil, já jen cvakala...
Pierro: domů sem dorazila z posledních sil někdy kolem půl dvanácté - den byl dlouhý a plný zážitků... ;-) A jaká byla noc ve stanu?

vEruska-v-kuchyni řekl(a)...

Skutečně nádheré fotky! I cvakat se musí umět :)

Michal Sänger řekl(a)...

Jojo fotky nadherny, dik za motivaci, snad to dneska taky sepisu =) Tazin a susene limetky do kazde rodiny!

Tashi řekl(a)...

Reni, super fotky, díky za report a zase někdy příště u hrnců, pokliček, chobotnic, oleje a velkých nožů. ;o)

DolceVita řekl(a)...

Kdyby nebylo takových pěkných reportáží z akcí, které jsem propásla, nebylo by čeho litovat :-)

Tak lituji s vekým gustem a s chutí jsem si smlsla alespoň na barevných fotografiích. O víkendu jsem byla hodnotit krkonošské hřebeny a restaurace, které mi stály v cestě.

Bali řekl(a)...

Moc mne mrzí moje nepřítomnost na tak krásné akci.
Bohužel jsem přijet opravdu nemohla.
Tak si aspoň přečtu reporty a pokochám se fotkami. Jsou opět takové slintací ;-)

renata řekl(a)...

Michal Sanger: ano,ano tažín a sušené limety do každé rodiny!!! A přidávám: citrony naložené v soli - teď už vím, že můžu zajít do Farahu a koupit si je tam a nemusím se s nima dělat doma a čekat půl roku než se uleží...
Tashi: díky i Tobě. A až zase někdy budu v Brně, tak rozhodně přijdu zkontrolovat, co se děje pod hrnci a pokličkami v Cestovatelském klubu neb nabídka vypadá móóc lákavě ;-)

renata řekl(a)...

Dolce Vita: uplynulý víkend byl nádherný, počasí se vydařilo a tak myslím, že i výlet do Krkonoš musel být plný zážitků... ;-)

vEruska: Nejdřív ale musí být co cvakat, a tady bylo materiálu neuvěřitelné množství... Jsem samozřejmě ráda, že se Vám fotečky líbí... ;-)

Bali: jsem toho názoru, že toto rozhodně nebyla poslední akce a při příští se možná už konečně někde potkáme ;-)

Papaja řekl(a)...

Ty fotky jsou naprosto dokonalé! Hlavně ta poslední :-)
Sbíhají se mi sliny, musel to být zase zážitek, vařit s Rachadem :-)

renata řekl(a)...

Papája: máš pravdu, bylo to úžasné... Zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat... ;-)