
Při psaní prvního odstavce jsem bůh ví proč pomyslela na krizi s dodávkami plynu. Odbočím proto: včera mi přišel e-mailem vtip, takových chodí každý den spousta, určitě došel (nebo dojde i k vám), ale kdyby náhodou ne, tak si dovoluji ho tu zveřejnit. Je dobré, že z toho všeho zatím máme legraci:
"Blahopřejný telegram z Ruska :
Blahopřejeme vám k předsednictví EU, stop.
Plyn, stop.
Ropa, stop.
Sranda,Stop.
Hodne stesti v Novem roce"
Když jsem hledala recept na minestrone, nenašla jsem ani jeden jediný stejný. Hledala jsem u dvou anglických sympaťáků: tady a také tady, pak u dámy, která nezklame, a také v Culinarii Itálie. Na minestrone je sympatické to, že se připravuje ze sezónní zeleniny, v závislosti na regionu, někde se do ní přidávají fazole, někde brambory, těstoviny. Někdo raději polévku hutnější, jiný řidší, u minestrone je možné vše.
Při přípravě jsem vycházela z receptu z knihy Ráj v kuchyni (líbila se mi ta červená barva na fotce, víte?) Ale pak jsem improvizovala, přesně podle toho, co jsem doma a v obchodě našla, na co jsem měla chuť - a asi tak to má být...

Minestrone:
potřebujeme:
- olivový olej
- cibule nakrájená na drobno
- prolisovaný stroužek česneku
- rozmarýn (přiměřeně)
- anglickou slaninu nakrájenou na nudličky
- mrkev, malou cuketku, zelí, pórek vše pokrájené
- plechovku konzervovaných rajčat
- špagety rozlámané na malé kousky
- zeleninový vývar (cca 1 litr)
- sůl, pepř
postup:
- na olivovém oleji opečeme do měkka cibulku, česnek, rozmarýnu. Vmícháme slaninu, opékáme 3-4 minuy, až se tuk začne rozehřívat, poté přidáme nakrájenou zeleninu a také lehce opečeme.
- Osolíme, opepříme, vmícháme konzervovaná rajčata, promícháme, přilijeme vývar, a na mírném ohni vaříme 20min.
- Přidáme rozlámané špagety, které polévku zahustí a vaříme volně ještě dalších 10 min. Dochutíme, rozdělíme do misek, můžeme přidat lžíci omáčky pesto a nejlepší je prý s křupavým pečivem.
4 komentáře:
Jo, to se přesně teď hodí! My měli fazolové chutě minulý týden. A zrovna to byla směs koupenáv Itálii :-) Vařili jsme z hlavy, také s protlakem. Už jsem začala mít tyhle polévky ráda i k snídani :-) Je to bomba - bez jíšky a "umělého" zahuštění. A vůně česneku a rajčat... jsem závislák...tedy ještě mi chybí bazalka...
Krása :-)
P.
Nejen zobrazené a popsané minestrone je do nepohody! Stejně tak je zapotřebí humor a dávka smyslu pro něj. (-: Obojího jsi zakomponovala měrou vrchovatou. Těším se, až si minestrone i s humorem někdy brzy vychutnáme. Zatím si něco z nich vezmi zítra na cestu! Tfuj tfuj tfuj, ať máš štěstí!!!
Papaja: polévka k snídani? Ale nakonec proč ne... Někde na chatě na horách... Na čerstvou bazalku za oknem se také moc těším, už aby bylo jaro... ;-)
Helli: Děkuji za milá slova, zbytek jsme již stačily více méně probrat... ;-)
Okomentovat