úterý 23. září 2008

Balkán nad Brnem

Na Balkánskou jízdu s Rachadem jsem se přihlásila spontánně a na poslední chvíli. Jestli mé rozhodnutí nebylo až moc spontánní jsem řešila cestou do Brna hned několikrát: například když na Vysočině lilo nebo když jsem stoupala v silném větru podle plánku nad Brno do jakési zahrady, kde se akce konala.
Už asi víte, jak to nakonec dopadlo. Nelitovala jsem. Já, která celé léto tesknila, že nemám vlastní zahradu jsem se ocitla v romanticky zarostlé zahradě s již podzimní náladou. A když zavoněl kouř z ohně, bylo vše naprosto dokonalé... Jen Pán Bůh nedodal dobré světlo, fotky jsou proto trochu zasmušilé... Seminář probíhal téměř v rodinném duchu, včetně malého moc hodného miminka, které strávilo většinu času na trůnu a pozorovalo kolem sebe více méně rozjeté "dospěláky".

Co že bylo dobrého? Ráda bych se rozepsala více, ale trápí mě chřipka (což není to následek sobotní akce, tam jsme zdárně během celé akce bacily zaháněli ;-), a už se spíše vidím v posteli... A tak si jenom projedeme v rychlosti meníčko, tak trochu jsem opisovala z originálu, který doporučuji si ho přečíst, Rachad se tam krásně rozepsal o jednotlivých jídlech...

Začali jsme ehmm, trochu netradičně a to delikatesami, které přinesla Helli. Nevěřila jsem svým očím, když z baťůžku vyndavala merguezy, markhrout, zalabia, ale i burčák a úžasné červené hroznové víno - prý ze "Zelňáku". Slibný začátek, že?

Pak už jsme se jali likvidovat zásoby z Rachadova baťůžku:
Začali jsme a vlastně i končili se salátem z chobotnice. Uvařit chobotnici na ohni do měkka byl poněkud tvrdý oříšek, moc se jí nechtělo změknout, čekali jsme opravdu hóódně dlouho, ale ten výsledek!!! Říká se, že v jednoduchosti je krása - jak by se to napsalo o jídle? V jednoduchosti úžasný chuťový zážitek? Možná, tak to je přesně případ salát z chobotnice.

Sardinky grilované ve vinných listech – opět další úžasně jednoduchý recept, čerstvé sardinky obalené ve vinných listech na grilu zakapané citronem. Áách!! Dostali jsme kreativní úkol: zabalit sardinku do jednoho vinného listu - můžu s klidem říci - kreativní jsme byli všichni... ;)

Krása, že? Vinné listy byly nádherně křupavé a jak jsem již psala, stačilo zakapat citronem a pustit se do jídla...

Pindžur – zmizel nějak moc rychle, úžasná pikantní pasta z opečených paprik, rajčat, cibule a lilku. Jedli jsme to samotné a zbytek potom s námi vlastnoručně upečeným chlebem na grilu.

Feta na grilu - další krása v jednoduchosti. Plátky lahodné ovčí fety s paprikou a cibulí v alobalu balené na grilu připravované... Píšu si poznámku: zjistit, kde byla tato feta zakoupena. Nechutnala totiž tak, jako kdyby do ní někdy vysypal balík soli...

Smažené polentové hranolky – udělám pokus - vyzkouším a zkusím podstrčit svým nevlastním dětem odchovaným McDonnaldem, co na to jako řeknou - třeba si poslechnu, že je to hustý ;-)

Ryba na brudet – pomalu dušená ryba, s bílým vínem, rajčaty, česnekem a chilli a to všechno na ohni...

V tu chvíli jsme všeho nechali a všichni usedli s vidličkou a v tichosti se pustili do jídla...

Samozřejmě, že nic nezbylo... ;-)

Smažené jablkové latkes – jablíčka v alkoholu naložená a v těstíčku smažená, krásná sladká a opět jednoduchá sladká tečka.


Na cestu jsem si dala panáček salepu a z kopce dolů na šalinu jsem už poletovala spolu s podzimními listy. Ještě včas před vstupem do civilizace jsem převlékla svetry a doma jsem se musela vyprat celá...

Když se mě Rachad zeptal, který recept bych tady ráda zveřejnila, tak jsem bez váhání řekla, že salát z chobotnice, ale ve vlaku cestou domů jsem si probírala znovu jednotlivá jídla a zjistila, že všechna byla nesmírně dobrá, jednoduchá a opět nesmírně barevná.

Recept na salát z chobotnice
Budeme potřebovat:
1 chobotnice cca 1,5kg
0,5 l červeného vína
česnek
cibule
4 větší brambory
bílý vinný ocet
sůl
pepř
olivový olej
zelená plocholistá petrželka
kvalitní olivový olej

Očištěnou chobotnici dáme vařit do osolené vroucí vody s červeným vínem, dvěma stroužky česneku, pepřem a půlkou cibule. Vaříme mírným varem úplně do měkka. Uvařenou chobotnici vyjmeme, a do vývaru dáme uvařit oloupané brambory, pokrájené na kolečka, nebo na osminky. Vychladlou chobotnici pokrájíme na asi 3 cm kousky, uvařené a vychladlé brambory rozložíme na větší talíř. Na brambory rozložíme nakrájenou chobotnici, ozdobíme kolečky cibule, nasekanou petrželovou natí, důkladně opepříme, zastříkneme vinným octem a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Podáváme s vínem, v němž jsme vařili chobotnici, s bílým chlebem jako předkrm.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Moooc zdařilá reportáž, Renato! Fotky v sobě mají ono poetické kouřmo, které se vznášelo nad zahradou. Znovu cítím ten čoud, co mi uvízl v triku.
Jen pro upřesnění: netradiční delikatesy jsem měla částečně odsouhlasené s Rachadem, bez jeho povolení bych si netroufla. Ze Zelňáku byly ovšem jen hrozny, švestky, jablka a burčák. Merguezy, zalabia a makhroud byly z Farahu, tam jsem byla dva dny předtím. Kdo jste tento obchůdek překypující nepřebernou paletou pokladů ještě nenavštívili, neváhejte! Zvlášť o ramadánu tam najdete netušené poklady.

Anonymní řekl(a)...

Romanticky zarostla zahrada, fotky, ze kterych dycha podzim a voni krasne jidlo, a ja muzu jen zavidet a doufat, ze se priste budu moct zucastnit.....

Unknown řekl(a)...

Stydím, stydím...pošlu :-)

Monika řekl(a)...

Nádherné fotky, krásná reportáž, úžasné ! Ty jablíčkové latkes úplně voní z monitoru (po rumu, samozřejmě :-)
Helli, díky za připomenutí, snad stihnu navšívit Farah ještě před koncem ramadánu..., nebo už skončil ? Každopádně dík za ochutnávku, byla skvostná !!! Ahoj příště, těším se !!!

Unknown řekl(a)...

Každý pokrm vyzerá na fotkách naprosto skvelo a sviežo, ale do sardiniek vo vínolistových kabátikoch som sa jednoducho zamilovala --- ani si radšej nechcem predstavovať ako božsky museli chutiť! :-)

Anonymní řekl(a)...

Celé menu v trávě "par excelence". Tak tohle neumí ani ta nejlepší restaurace. Osobní kouzlo kuchaře a báječná parta lidí k tomu, to je vážně moc povedená akce, které má pokračování v tak krásném článku s fotografiemi, který jsem zrovna dočetla a zase mohu jenom litovat, že jsem nebyla trochu blíž, abych si nějakou z těch dobrot nabídla. Říkám si ... příště!

renata řekl(a)...

Díky všem za krásné komentáře, snad krásnější než článek sám... Omlouvám se tímto, že jsem nezareagovala dřív, ale byla jsem mimo dosah pc, tímto se omlouvám i Rachadovi, který ihned zareagoval na moji výzvu a recept zaslal a čekal, až ho zveřejním. Již je vše napraveno a tak teď už je reportáž komletní včetně úžasného receptu.
Schnytlik, Viktoria - budete-li mít příležitost se některého z dalších netradičních seminářů zúčastnit, určitě do toho jděte - je to poučné, zábavné, nezapomenutelné a hlavně úplně jiné!!!!

Anonymní řekl(a)...

Renata: bez tvých krásných fotek bychom neměli/y co komentovat. Škoda jen, že jsi smazala to svoje závěrečné volání po receptu, bylo opravdu roztomilé ;-)

Dolcevita: kdybys někdy přijela na Rachadovy outdoory do Brna, tak už by to bylo naprosto dokonalé! Ve skrytu duše doufám a těším se, že se tak přece jen stane.

Anonymní řekl(a)...

Bonjorno, jinozem2007.blogspot.com!
don.3.davis@gmail.com: Cialis in linea - Online.meds4u.eu Cialis (Tadalafil) ? [url=http://farmamed.fora.pl/ ]Come Compra cialis online[/url] cani. acquistare viagra generico Vendita di Viagra, Cialis, Levitra. [url=http://farmitalia.fora.pl/ ]Dove Comprare cialis in Italia[/url] meltabs caverta buy get online no prescription cialis can i buy cialis buy [url=http://milanofarma.fora.pl/ ]Dove Compra cialis generico[/url] Libro di Gervaso Roberto; Mirone Vincenzo,Eros e coppia. Dalla mandragola al [url=http://farmanova.fora.pl/ ]Dove Compra cialis [/url] patologicamente piccolo, a cialis generico prezzo dell'interruzione dei [url=http://farmaroma.fora.pl/ ]Dove Comprare cialis generico[/url]

Anonymní řekl(a)...

running back football shoes best store for bags