čtvrtek 20. března 2008
Voňavá ozdoba kuskusu...
Máme již vyzkoušeno nemálo receptů z našich dvou úlovků z Tuniska a konečně Vám mohu alespoň jeden z těch nejvoňavějších představit:
Ojja s masovými kuličkami
Budeme potřebovat (pro 2 osoby):
1 zelenou papriku
25g rajčatového protlaku
2-3 rajčata
(pokud není sezona sladkých červených rajských jablík (jako třeba teď), bez váhání použijeme rajčata v konzervě)
2 vajíčka
2 stroužky česneku
1lžičku římského kmínu
5cl olivového oleje
sůl, pepř
Masové kuličky:
150g mletého hovězího
1 malá cibule
1lžička římského kmínu
25g petrželku
5g sušené máty
1lžička harissy
sůl, pepř
- připravíme masové kuličky: do mísy vložíme mleté maso, na jemno nakrájenou cibuli, petržel, římský kmín, mátu, harissu. Dle chuti osolíme, opepříme. Vše zamícháme. Ze směsi vytvoříme kuličky. Necháme odležet.
- necháme rozehřát olivový olej, přidáme protlak, zamícháme. Dále přidáme na slabé plátky nakrájený česnek, rajčata nakrájená na menší kousky. Osolíme, opepříme.
- přidáme římský kmín, promícháme. Necháme 5min probublat na středním plameni, zředíme přidáním horké vody (cca 2dl), přidáme zelené papriky nakrájené na menší kousky, vaříme (pořád střední plamen) přibližně 20.
- vložíme masové knedlíčky, po 7 minutách rozklepneme vajíčka přímo do pánve, vajíčka lehce
posolíme a servírujeme hned, jakmile bílek začne tuhnout. Jako příloha je nejlepší kuskus - jak překvapivé! ;-)
(Bellahsen et Rouche, Viandes a l´orientale, 2007)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
3 komentáře:
Určitě kuskus? My jsme to dlabali čerstvou bagetou. Báječně se do ní vsákne ta šťáva z rajčat a paprik.A protože jsme líní bastardi, místi masových kuliček jsme si koupili merghuezy u řezníka. Vidím že máme společné lásky!
Tady přiložím polínko. Je to( jak už je mým dobrým zvykem)nekvalitní fotografie vyjímečně ukázkové Ojja(čti aža) od jednoho z předních tuniských šéfkuchařů. http://i31.tinypic.com/wcixip.jpg
rachad: no, my teď jíme kuskus skoro ke všemu, a tak volba na přílohu jasně padla na kuskus. Nicméně příště rozhodně vyzkouším s bagetou a dojmy nahlásím... Když jsem pátrala, jak by se dalo přeložit ojja, tak jsem v jedné kuchařce něco podobného našla pod jménem Akža a v jiné to kulišácky přeložili jako tajin ;-).
Odkaz na fotku mi bohužel nefunguje, moc jsem se těšila na někoho, kdo dělá stejně nekvalitní fotky stejně jako já :-)))
Jinak ojja je opravdu dobrota,ta směs kořeněné omáčky , masa a překvapivé kombinace s vajíčkem, k tomuto receptu se budu vracet...
Okomentovat