sobota 22. března 2008

Obrázky z kuskus semináře....

Není to tak dávno, co jsem se vrátila z Tuniska a byla nucena přehodnotit přípravu kuskusu
(poté, co jsem ochutnala kuskus místní). A nutno říct, že jsem to udělala ráda, protože výsledek za trochu více práce opravdu stojí. A tak poslední dobou jsem kuskus připravovala skoro denně, zkoušela různé metody a k tomu všemu a k mé obrovské radosti jsem se dozvěděla, že se pořádá i seminář o kuskusu! Tomu se "jako na zavolanou"! Ten, kdo to spískal se jmenuje Michal Hromas a je to věru ten nejpovolanější člověk, neboť sám v Tunisku delší dobu vařil a v Praze pracoval pro Dahab Mezze restaurant a ví téměř všechno judeo-arabské a středozemní kuchyni. Tentokrát nás nalákal na přípravu kuskusu na tři způsoby: salát tabouleh, kuskus s kuřetem a datlové sladkůstky (ano, také z kuskusu!)

Salát Taboulah byl pro mojí premiérou. Nikdy jsem ho nedělala, ba ani neochutnala. Obsahuje totiž petržel (a ne málo) a petržel zrovna nepatří mezi mé oblíbené poživatiny. Leč pravda je úplně někde jinde. Salát je nesmírně osvěžující a to především díky mátě a citronu. Petrželka vůbec nevyčnívala, jen vše příjemně doplňovala. Už se těším, až ho vyzkouším sama podle receptu, tedy spíš velice podrobného návodu, který pro nás Michal Hromas připravil...

Na co jsem se ale nejvíce těšila byla příprava kuřecího kuskusu. Maso na kuskus se kupodivu nepřipravuje klasicky tak, že se rozpálí olej, osmaží koření, maso..., ale jednoduše se vše najednou navrší do hrnce (kuře, koření, cibule, cizrna, rajčata z konzervy...) a vše se vaří. Na poslední půl hodiny přidáme nad hrnec do napařovače kuskus. Potvrdila jsem si, že kuskus vařený v páře nad připravovaným masem je prostě bezkonkurenční...
Obrovská péče se věnuje servírování kuskusu, protože kuskus se podává převážně při slavnostních příležitostech a předpokládá se, že to bude podívaná nesmírně lákavá...

...a sladká tečka nakonec: příprava datlových sladkůsek makhrout aneb kuskus do třetice, tentokrát na sladko. Používá se ale jemný kuskus (fin), náplň je z mletých datlí a vše se smaží ve velkorysém množství oleje. Mohu jenom potvrdit, že ty sobotní chutnali lépe než ty, které jsem ochutnala v Tunisku...
Atmosféru podtrhlo i to, že se sešla moc příjemná společnost včetně Šárky Dolce Vita, na jejíchž stránkách si můžete přečíst nesmírně chutnou reportáž.
Jedinou chybou tohoto příjemného a nesmírně chutného semináře bylo, že trval tak krátce. Tři hodiny byly opravdu málo. A tak se už teď moc a moc těším na další setkání s touto voňavou kuchyní...

A otázka na závěr? Co jsem měla k večeři?Tak schválně... No, jasně, nedalo mi to, a musela jsem vyzkoušet, to co jsem se naučila. Vyzkoušela jsem recept na rychlý zeleninový kuskus, o který se s vámi podělím (recept jsem našla na obalu od kuskusu):

Budete potřebovat:
2 sklenice kuskusu
2 brambory
4 rajčata
6 sladkých paprik
20g másla
8pl olivového oleje
sůl

Příprava: rajčata, papriky, oškrábané brambory nakrájíme na kousky, necháme rozehřát 6 lžic olivového oleje, vložíme zeleninu, rozdrcený česnek a smažíme 5min. Přidáme 3 sklenice vody, přivedeme k varu a vaříme dokud nejsou brambory měkké. Ve druhém kastrolu rozpálíme zbytek olivového oleje, máslo, přidáme kuskus, špetku soli, promícháme na mírném ohni asi tak 5minut. Stáhneme z ohně a přidáme 2 sklenice teplého masového vývaru. Necháme odpočinout , párkrát promícháme a načechráme. Podáváme teplé se zeleninou. Můžeme též servírovat s masem či rybou.


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ještě k večeři!To už je mánie!:-) Jen malá oprava - makhrout je datlový, lidé si datle a fíky často pletou - to ty Vánoce...:-)

Anonymní řekl(a)...

To je naprostá senzace! Obdivuji rychlost, s jakou se Renata pustila do sepsání ještě čerstvých dojmů ze sobotní (naší společné) akce!

Bylo to fajn, ráda jsem tě poznala a zatím se musím přiznat, že jsem teprve ve fázi stahování fotografií ze svého fotoaparátu:-)

Anonymní řekl(a)...

můžu napsat jen to, že lituji mé nedobrovolné absence. Věřím, že to nemělo chybu! Snad se to příště povede a dorazím ;-)

renata řekl(a)...

rachad: nemám o sebe strach, to přejde. Vždycky mám takové období, kdy mě něco chytne a zkouším to připravovat pořád dokola... Když jsem se vrátila z Bretaně, tak jsem si mazala slané máslo i pod med, také bylo období chilli omáček i k snídani a není to tak dávno, co jsem do bezvědomí smažila jarní závitky.
Datle-fíky - tady se musím sama sebe zastat a svést svůj omyl na velmi pozdní hodinu...

renata řekl(a)...

Dolce Vita: chtěla jsem to vše udělat, než odjedu na velikonoce, bohužel byla síla jen na publikování fotek... ;-)
I já měla radost ze setkání, byla to nesmírně chutně strávený kousek soboty...

renata řekl(a)...

Bali: chybu to opravdu nemělo!!! Ale prý rozhodně bude nějaké příště, takže šance tu je!!! ;-)

Cutie řekl(a)...

Renato, rovněž povedená reportáž ze soboty:-) Bylo fajn poznat lidi z foodblogerské komunity...a doufám, že někdy příště na viděnou!

renata řekl(a)...

Cutie: zdá se, že nadšeni ze semináře jsou opravdu všichni, i já se těším na příští akci :-)