úterý 12. srpna 2008

Barvy léta - rajčatová II.


tak tento obrázek měl původně vypadat úplně jinak. Ale včera večer mé oko zabloudilo k úhledně složené látce, (ze které mimochodem už minimálně dva měsíce měl být závěs...) a vše bylo rozhodnuto - pokračování fotografických zátiší "Barvy léta" bude opět rajčatové...

o pár dní později...
... a tak jsem podle lákavě vypadajícího receptu připravila rajčata, naplnila, dala zapéct do trouby a začala si připravovat věci na focení: stativ, látku, talíř, nakomponovala, nasadila foťák a zaostřila - jenže ouha - baterky vybité. Vyndavám baterku, s tím že jí dám alespoň trochu "šťávy", jenže nemohu najít nabíječku. Hledám opravdu všude, intenzivně, žádné malé zákoutí mi nezůstane utajeno, nicméně nabíječku nenacházím . Našla jsem ji až pozdě večer na tom nejméně pravděpodobném místě. Jenže! Kde jsem jenom v poledne nechala ležet tu baterku? Zkrátím to. Našla jsem ji až další večer, ale to už samozřejmě plněná rajčata byla dávno snědená... Mezi námi, není čeho litovat, zas až tak moc mě nezaujala. Předkládám proto můj nejoblíbenější, nejosvědčenější recept na plněná rajčata a to rajčata plněná kuskusem. Úplně nejraději, když je zapékám, přihodím do omáčky pár klobásek merguez nakrájených na kousky...

Rajčata plněná kuskusem

Potřebujeme:
- 5 cm kousek zázvoru, oloupaný a jemně nastrouhaný
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané

- 100 g kuskusu

- 3 lžíce extra panenského olivového oleje

- 50g rozinek

- nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu
- menší hrst čertsvých mátových lístků
- 4 velká rajčata

- 400g rajčatové omáčky (viz níže)

- sůl, pepř


Postup:

- Předehřejeme troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Do malého hrnce dáme zázvor a česnek, přilijeme 150 ml vody a přivedeme k varu. Ihned odstavíme a přimícháme kuskus i olivový olej.

- Po třech až čtyřech minutách, až se tekutina vsákne, přidáme ke kuskusu rozinky, citronovou kůru i šťávu a nakonec mátu. Dobře promícháme a podle chuti přisolíme, připepříme.

- Rajčatům odstraňte vršky (ale nevyhodíme je) a vydlabeme vnitřek. Naplníme kuskusem a přiklopíme odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata postavíme do zapékací misky, přilijeme rajčatovou omáčkou a pečeme cca ­pětadvacet až třicet minut.

Rajčatová omáčka
je prima nápad, jak spotřebovat vnitřky plněných rajčat.

Potřebujeme:
- 600 g zralých, ale pevných rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekanou cibuli
- 4 jemně nasekané stroužky česneku
- 4 proužky sušené pomerančové kůry
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžičku přírodního cukru
- sůl a pepř podle chuti

- V kastrolu rozpálíme olej, Přidáme cibuli, česnek i pomerančovou kůru a na mírném plameni smažíme, dokud cibule nezměkne. Rajčata nasekáme na větší kousky a přihodíme je k základu omáčky.

- Přilijeme rajčatové pyré, 50 ml vody a za občasného míchání mírně vaříme tak čtvrt hodiny, dokud rajčata nezměknou. Přiměřeně osolíme a dochutíme cukrem a pepřem. Nakonec odstraníme pomerančovou kůru.
Čerpáno: Apetit 08/05



6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ta fotka prostě nemá chybu!
Kdysi jsem dělala barevné papriky plněné kuskusem. Kuskus je moje oblíbená příloha.
Ta omáčka se Ti povedla :-)))
P

renata řekl(a)...

Papaja: Tak teď přemýšlím, kolik kil kuskusu se u nás doma snědlo za poslední rok... Hodně? Moc? Příliš? Opravdu nevím...
Paprika plněná kuskusem: to tam dáváš samotný kuskus nebo i něco jiného? Takhle jsem kuskus totiž ještě neměla...

Anonymní řekl(a)...

To byl tehdy nasekaný česnek, kuřecí masíčko na menší kousky a nasekaný zázvor (?) a zasypáno kuskusem. Tou směsí jsme plnili ty barevné šťavnaté papriky - miluju na tohle plnění ty žluté a oranžové - pouštějí sladkou šťávu. Přesně už si to nepamatuji. Teď míváme kuskus často k lilkové směsi (lilek, cuketa, barevné papriky, česnek). Kuskus - dvě hrsti na porci - dám do misky a zaliju vývarem (zeleninovým) a přiklopím. Krásně dojde, už jsem se to naučila odhadnout. :-)))

renata řekl(a)...

Papaja: díky, takto mi to naprosto stačí, s tím už něco udělám... ;-)

Anonymní řekl(a)...

nejen tato fotka je supr ;-)
Kuskus máme rádi a ročně ho sníme docela dost. Ale nikdy jsem tím ještě nic neplnila. Máme ho nejčastěji jako přílohu.
Moje kámoška ho jednou u nás ochutnala a od té doby ho vaří ke všemu kde je nějaký sós ;-)
Plněná rajčata máme v oblibě, ale náplň je vždy masová +....

renata řekl(a)...

Bali: Kámošku naprosto chápu, kuskus je těžce návykový... :-)))