pondělí 11. srpna 2008
Barvy léta - okurková
nebo také barva ředkvičková nebo fenyklová nebo cibulová, ba i dokonce pomerančová - protože tyhle všechny ingredience jsou namíchány v tomto nádherně barevném salátu. Dnešní příspěvek do "barev léta" jsem vybrala z knihy jamie po italsku, autorem knihy je samozřejmě sám J.Oliver. O tomto salátu píše, že : "se podává za začátku každé italské hostiny nebo prostě jídla, protože vyčistí chuťové buňky - a má úžasné chutě." Prý je naprosto skvělý s trochou rozdrobeného sýra feta či dobrým kozím sýrem. Vyzkoušejte...
Salát z Amalfi
Budete potřebovat:
1 omytou palici fenyklu
1 oloupanou červenou cibuli
1 okurku
větší hrst omytých ředkviček s natí
2 lžíce dobrého bylinkového nebo červeného vinného octa
6 lžic dobrého olivového oleje
mořská sůl, pepř
4 pomeranče, oloupané, rozdělené na dílky, dužina zbavená semínek a vnitřních slupek nakrájená na kousky
Postup:
- fenykl očistěte, odkrojte konce a nakrájejte na co nejtenčí plátky, dejte do větší mísy
- cibuli, okurku, ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky, přidejte do mísy
- z octa, oleje připravte zálivku, osolte, opepřete, případně dochuťte
- nalijte na salát, přidejte pomeranč, můžete dozdobit chmýřím z fenyklu
A proč se vlastně tento salát jmenuje "Salát z Amalfi"? Dle J.O. je to proto, že na pobřeží Amalfi rostou ty nejlepší citrusy...
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
11 komentářů:
ještě prosíme ten obrázek, nějak se mu nechce na světlo :-)
Lightkeeper: to je divný, u mě dobrý...
Ty jsi nebyla na Rustikální Sicílii, viď? ;-) Tam jsme ho dělali bez kozího sýra. super tunning!!
Jo, to se mi líbí. Čerstvého fenyklu jsem se vždy trochu bála a v kombinaci s pomerančem už ho dávno chci vyzkoušet. Takže teď k tomu asi dojde. :-)))
P.
Rachad: nebyla, prosím ;-)
Papaja: já jsem teď fenykl "znovu objevila", od té doby, co jsem začala "kreativně" vařit pro mimino... ;-)
Kombinace fenyklu a pomeranče, je jedna z mých nejoblíbenějších. Pod steak z tuňáka jsem si připravoval teplý salát z červených paprik, fenyklu a pomeranče, s trochou anýzovky. Ka nudličky nakrájenou zeleninu jsem podusil v pomerančovém džusu, nechal změknout a zhoustnout, dochutil anýzovkou ( Pastis, Ouzo ) a podával s kousky pomeranče. Mělo to takový úspěch, že si to Ondřej Slanina "půjčil" do Kluků v akci...:-)
tak pravil rachad....-)
rachadus anonymus:jezus, to je ale krásně barevný nápad, rozhodně vyzkouším... ;-)
hezké ;-)
a fenykl my rádi.
Např.Broskvový salát s fenyklem nebo ho často různě zapékáme.(Recepty najdete v Olivové kuchařce)
Fenykl moc lidem nechutná, ale ten kdo pije Pastis ho má většinou rád ;-)
Bali: ač všemu francouzskému tleskám, pastis si mě nezískal...
Okomentovat