pondělí 3. prosince 2007

Pozdrav z víkendu

Co naplat, nastal hluboký podzim, venku můžeme obdivovat maximálně různé stupně šedi, kterými se chlubí obloha v našich zeměpisných šířkách... Jak tedy naložit s průměrně šedivým již prosincovým víkendem? Samozřejmě, že i přes nepřízeň počasí je možností spoustu. Třeba oprášit kuchařky, nakoupit suroviny a pustit se do zkoušení nových chutí a kombinací... Pak pozvat kamarády, otevřít lahev vína...
Můj pozdrav z uplynulého víkendu by vypadal asi takto:


A asi by bylo ode mě hezké, abych přidala i nějaký recept (obrázek druhý zprava):
Kuličky z mletého masa, rosti a ovocné chutney
Suroviny:
Kuličky: mleté hovězí maso (cca 400g), 2 vajíčka, strouhanka, stroužek česneku, sůl, pepř, hladká mouka
Rosti: brambory uvařené ve slupce den předem, sůl, pepř
Chutney: 600g různého ovoce (jablka, hrušky, meruňky), 2 banány, čerstvý zázvor velikosti ořechu, 6 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce rozinek, 1 polévková lžíce koření garam-massala, 1 lžička římského kmíhu, 1/2 chilli, 1 polévková lžíce soli, 75g přírodního cukru, 30cl jablkového octa
Postup: Chutney doporučuji připravit den předem, chutě se tak výborně promísí a rozleží. Příprava je nesmírně jednoduchá. Ovoce oloupeme, nakrájíme na malé kousky, česnek oloupeme, rozdrtíme, zázvor nastrouháme - vše dáme do kastrolu, přidáme koření, sůl, cukr, ocet - bez pokličky přivedeme na malém plameni k varu a na malém plameni vaříme za stálého míchání cca 35 - 45 min. Podáváme studené.
Rosti je placka z vařených brambor, která pochází z německé části Švýcarska. Brambory se oloupou, nastrouhají na hrubém struhadle, osolí, opepří. Na slabém plameni opékáme každou stranu cca 15min. Při obracení je dobré sesunout placku na velký talíř a přesunout zpět na pánev.
Kuličky z mletého masa: smíchá se maso, vajíčka, strouhanka, česnek, sůl, pepř, tvoříme kuličky, obalíme v hladké mouce a opékáme ze všech stran.
Pak už jen mňam!

Žádné komentáře: