pondělí 23. března 2009

Cesta z města...

...a zase do města.
Návštěva Brna byla dlouho plánovaná a několikrát odkládaná, těšila jsem se na ní tedy dlouho a ještě více po přečtení článku o úžasné kavárně Avia. Plán byl jasný - přijedeme do Brna (cestovalo se mnou mé dítko neposedné), najdeme se s naší brněnskou "agentkou" a zamíříme co nejkratší cestou do Avie. Jenže - jak je v našich zeměpisných šířkách dobrým zvykem, vlak měl 20minutové zpoždění, já hrozitánskej hlad a cesta do Avie se zdála nekonečně dlouhá - až jsem pojala podezření, že žádná Avie neexistuje... Zato v Avii je sympatické naprosto vše: interiér, obsluha a hlavně jídelní lístek, který se vejde na papír A4 a přesto jsme nevěděly, co si dřív vybrat: pro jistotu jsme tedy objednaly asi tak 2/3 jídelního lístku: plněné žampiony, hříbkový krém, risotto nero se sepiemi, domácí tagliatelle s ragú bolognese, kávový ricottový krém a drobivý koláč se zakysanou smetanou. Všechno bylo naprosto úžasné, jen když jsme dojedly, tak mi došlo, že jsem zapomněla dokumentovat. Tak alespoň prázdný talíř...
Při procházce městem jsme navštívili speciality Gurmán, koupily krásně voňavá jablíčka na "Zelňáku", zašly do malého krámku s keramikou, naučily dítě říkat "šalina" a před večeří se ještě vyšplhaly na Špilberk...

Na večeři jsem se samozřejmě také extrémně těšila, protože jsem očekávala rillettes ze Tří Seker ;-). Ochutnala jsem a nemohla přestat - měla jsem rillettes k večeři, k snídani, k další večeři, k další snídani - tuším, že Helena vůbec neochutnala... Neměla totiž šanci... Bali, díky ještě jednou, zapiš si mě do rillettesfanklubu!!! Otázku večera - jaké české (ehm. moravské) víno je dobré do kir jsme nakonec vyřešily šalamounsky - přípravou kir royal... ;-)

Druhý den jsem již v Avii nezachybovala a fotografovala talíře ještě plné... Je nesmírně příjemné, když přijdete do restaurace a číšník vám přinese jídelní lístek a přitom poznamená, že kuchař na dnešní den koupil slávky, několik ryb a zda bychom neochutnaly - samozřejmě, že ano a jak rády!!! A co že jsme tentokrát vzájemně poochutnávaly? Slávky na víně, minestrine tricolore, pražmu na rozmarýnu a citronu a jako desert úžasné tiramisu. Pominu, že polévku jsem objednala dítěti, slávky sobě a výsledek byl ten, že mi dítě snědlo polovinu slávek a do polévky se mu moc nechtělo...

V Brně jsme samozřejmě jenom nejedly, ale také nás čekala trocha "práce". Nicméně i tak jsme ochutnaly úžasnou domácí kuchyni - fazolovou polévku, skvělý domácí chléb, závin s čokoládou, bábovku... Díky všem, kdo mě pustili do svých ateliérů, všechna tato setkání pro mě byla úžasně obohacující... A ostatním slibuji, až bude z mé strany vykonáno více práce, přidám další informace.


Ještě jsme stihlyupéct pozdě večer citronový koláč podle kuchařky Skvělá chuť Francie a hurá domů... Určitě jsem na spoustu věcí zapomněla, nechám si je tedy na jindy...