pondělí 25. srpna 2008

Barvy léta - mangová


pokud by se mě někdo zeptal, co jsem dělala minulý týden, tak s klidem odpovím: sháněla brčka. Chtěla jsem mít brčka jednobarevná, s trochu větším průměrem. Snila jsem o barvě žluté, červené, zelené. Výsledek mého pátrání? Mám doma spoustu pruhovaných brček malého průměru a nepomohla ani brčka, která jsem si "vypůjčila" od dětí mé kamarádky...


Mangový shake

Potřebujeme:

1 mango

1 dl kokosového mléka

1/2 hrnečku mléka

180ml vanilkové zmrzliny


Postup:

- mango oloupeme, dužinu oddělíme od pecky a nakrájíme na menší kousky. Mango vložíme na pár hodin do mrazáku (dokud nebude pevné)

- všechny ingredience smícháme a rozmixujeme
- servírujeme ihned

úterý 12. srpna 2008

Barvy léta - rajčatová II.


tak tento obrázek měl původně vypadat úplně jinak. Ale včera večer mé oko zabloudilo k úhledně složené látce, (ze které mimochodem už minimálně dva měsíce měl být závěs...) a vše bylo rozhodnuto - pokračování fotografických zátiší "Barvy léta" bude opět rajčatové...

o pár dní později...
... a tak jsem podle lákavě vypadajícího receptu připravila rajčata, naplnila, dala zapéct do trouby a začala si připravovat věci na focení: stativ, látku, talíř, nakomponovala, nasadila foťák a zaostřila - jenže ouha - baterky vybité. Vyndavám baterku, s tím že jí dám alespoň trochu "šťávy", jenže nemohu najít nabíječku. Hledám opravdu všude, intenzivně, žádné malé zákoutí mi nezůstane utajeno, nicméně nabíječku nenacházím . Našla jsem ji až pozdě večer na tom nejméně pravděpodobném místě. Jenže! Kde jsem jenom v poledne nechala ležet tu baterku? Zkrátím to. Našla jsem ji až další večer, ale to už samozřejmě plněná rajčata byla dávno snědená... Mezi námi, není čeho litovat, zas až tak moc mě nezaujala. Předkládám proto můj nejoblíbenější, nejosvědčenější recept na plněná rajčata a to rajčata plněná kuskusem. Úplně nejraději, když je zapékám, přihodím do omáčky pár klobásek merguez nakrájených na kousky...

Rajčata plněná kuskusem

Potřebujeme:
- 5 cm kousek zázvoru, oloupaný a jemně nastrouhaný
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané

- 100 g kuskusu

- 3 lžíce extra panenského olivového oleje

- 50g rozinek

- nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu
- menší hrst čertsvých mátových lístků
- 4 velká rajčata

- 400g rajčatové omáčky (viz níže)

- sůl, pepř


Postup:

- Předehřejeme troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Do malého hrnce dáme zázvor a česnek, přilijeme 150 ml vody a přivedeme k varu. Ihned odstavíme a přimícháme kuskus i olivový olej.

- Po třech až čtyřech minutách, až se tekutina vsákne, přidáme ke kuskusu rozinky, citronovou kůru i šťávu a nakonec mátu. Dobře promícháme a podle chuti přisolíme, připepříme.

- Rajčatům odstraňte vršky (ale nevyhodíme je) a vydlabeme vnitřek. Naplníme kuskusem a přiklopíme odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata postavíme do zapékací misky, přilijeme rajčatovou omáčkou a pečeme cca ­pětadvacet až třicet minut.

Rajčatová omáčka
je prima nápad, jak spotřebovat vnitřky plněných rajčat.

Potřebujeme:
- 600 g zralých, ale pevných rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekanou cibuli
- 4 jemně nasekané stroužky česneku
- 4 proužky sušené pomerančové kůry
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžičku přírodního cukru
- sůl a pepř podle chuti

- V kastrolu rozpálíme olej, Přidáme cibuli, česnek i pomerančovou kůru a na mírném plameni smažíme, dokud cibule nezměkne. Rajčata nasekáme na větší kousky a přihodíme je k základu omáčky.

- Přilijeme rajčatové pyré, 50 ml vody a za občasného míchání mírně vaříme tak čtvrt hodiny, dokud rajčata nezměknou. Přiměřeně osolíme a dochutíme cukrem a pepřem. Nakonec odstraníme pomerančovou kůru.
Čerpáno: Apetit 08/05



pondělí 11. srpna 2008

Barvy léta - okurková


nebo také barva ředkvičková nebo fenyklová nebo cibulová, ba i dokonce pomerančová - protože tyhle všechny ingredience jsou namíchány v tomto nádherně barevném salátu. Dnešní příspěvek do "barev léta" jsem vybrala z knihy jamie po italsku, autorem knihy je samozřejmě sám J.Oliver. O tomto salátu píše, že : "se podává za začátku každé italské hostiny nebo prostě jídla, protože vyčistí chuťové buňky - a má úžasné chutě." Prý je naprosto skvělý s trochou rozdrobeného sýra feta či dobrým kozím sýrem. Vyzkoušejte...

Salát z Amalfi

Budete potřebovat:
1 omytou palici fenyklu
1 oloupanou červenou cibuli
1 okurku
větší hrst omytých ředkviček s natí
2 lžíce dobrého bylinkového nebo červeného vinného octa
6 lžic dobrého olivového oleje
mořská sůl, pepř
4 pomeranče, oloupané, rozdělené na dílky, dužina zbavená semínek a vnitřních slupek nakrájená na kousky

Postup:
- fenykl očistěte, odkrojte konce a nakrájejte na co nejtenčí plátky, dejte do větší mísy
- cibuli, okurku, ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky, přidejte do mísy
- z octa, oleje připravte zálivku, osolte, opepřete, případně dochuťte
- nalijte na salát, přidejte pomeranč, můžete dozdobit chmýřím z fenyklu

A proč se vlastně tento salát jmenuje "Salát z Amalfi"? Dle J.O. je to proto, že na pobřeží Amalfi rostou ty nejlepší citrusy...

sobota 2. srpna 2008

Z jiného soudku - pozvánka na vernisáž

klik do obrázku pro větší náhled.

Dovoluji si Vás tímto pozvat na svoji další výstavu fotografií. Nabídka vystavovat přišla nečekaně a takřka na poslední chvíli, jsem moc a moc ráda, že jsem nakonec tento prostor získala na celé 2 měsíce a budu se samozřejmě snažit tuto událost si maximálně užít.
Budete-li mít někdo 9. září cestu kolem, zastavte se, na vernisáži určitě bude něco dobrého k zakousnutí a k zapití a poté plánuji, že se přesuneme do hospůdky pod kinem na malý drink.

Village Cinemas Anděl najdete na adrese Radlická 3179, Praha 5, Smíchov. Pozor! Není to to kino, které se nachází v prostoru Obchodního centra Nový Smíchov. Já totiž do dneška mám problémy zjistit, do kterého kina mám jít a pak se mi stává, že přebíhám z jednoho kina do druhého těsně po začátku filmu... Ehm...

Pozn.: u vchodu do kina stojí chlapci či děvčata a trhají vstupenky, až tam půjdete na výstavu (nemusí to být nutně jenom na tu moji), stačí jim říct, že se jdete jenom podívat na fotografie a oni Vás tam pustí...

A abych nezapomněla: poděkování, tak jako při minulé výstavě, patří společnosti Dalkia ČR, a.s., bez jejíž pomoci bych se v současné situaci neobešla...