klik do fotky pro větší náhledMinulou sobotu Rachad pořádal v Brně seminář na téma
tažín 3x jinak. Protentokrát jsme neobsadili romanticky
zpustlou zahradu nad Brnem, ale posunuli jsme se do centra do sympatického
Klubu cestovatelů, kam se určitě (tedy až zase někdy budu v Brně) vrátím na jídlo. Vaří tu totiž kuchyni, která je mi moc chutná: arabskou, indickou, libanonskou... Další novinkou bylo to, že na místě konání semináře to vonělo, už když jsme přišli - v remosce se právě připravovalo kuřátko na
tažin na tuniský způsob...

Ale zpět k semináři: cílem bylo předvést, jak vděčné jídlo
tažin je aneb kterak naházet všechny suroviny do jednoho hrnce, postavit na zdroj tepla a na pár hodin na hrnec zapomenout.
Tažin se dá připravovat téměř ve všem: buď v klasické nádobě na
tažin, nebo v hliněném džbánku, či v obyčejné remosce. Jediná nádoba, která je na přípravu
tažinu nevhodná, je ta, kterou jsem přivezla já - malovaná nádoba z Tuniska - slouží pouze k efektnímu servírování... Tažin se může připravovat také v troubě, buď rychlým způsobem nebo pomalým - všechny takovéto informace byly k mání na sobotním semináři...
klik do fotky pro větší náhledZměnou oproti minulým seminářům také bylo to, že
Rachad připravoval všechna jídla sám, ukazoval, co a jak se dělá nebo naopak nedělá, uděloval moudré rady, ale o některou práci se přeci jenom rád podělil (třeba čištění sépií). Postupně se připravil základ na
tažin hovězí, jehněčí a s mořskými plody - plus jeden
tažin netažin -
tažin na tuniský způsob - kdy se jedná spíše o vaječnou omeletu. Když byly všechny nádoby naplněny a přeneseny k teplu,
Rachad předvedl přípravu čaje ze sušených
limetek a také extrémně jednoduchou sladkost -
Hamanovy uši
Bez mučení přiznávám jednu věc - moc mě baví fotit jídla, která Rachad připravuje - jsou tak krásně barevná, fotogenická a to od samého počátku přípravy až do finálního servírování...

Ač se může zdát, že příprava
tažinů je docela nuda, tak s tím nemohu rozhodně souhlasit - příprava
tažinů rozhodně nuda nebyla, a to také díky očekávání, který ten
tažin je nejlepší. Je mi také líto, že se do fotek nedá nacpat ta nádherná vůně jídel, která nám dělala společnost celé odpoledne, ale to již všichni, kdo již někdy na nějakém
Rachadovo semináři byli, vědí...
12 komentářů:
Krásné fotky Renato, ostatně jako vždy :)!
Bezva fotky Renčo, jak jsi pak dorazila dom?? Pierro..:-)
Cutie: děkuji pěkně, ale jak jsem již psala, Mistr kouzlil, já jen cvakala...
Pierro: domů sem dorazila z posledních sil někdy kolem půl dvanácté - den byl dlouhý a plný zážitků... ;-) A jaká byla noc ve stanu?
Skutečně nádheré fotky! I cvakat se musí umět :)
Jojo fotky nadherny, dik za motivaci, snad to dneska taky sepisu =) Tazin a susene limetky do kazde rodiny!
Reni, super fotky, díky za report a zase někdy příště u hrnců, pokliček, chobotnic, oleje a velkých nožů. ;o)
Kdyby nebylo takových pěkných reportáží z akcí, které jsem propásla, nebylo by čeho litovat :-)
Tak lituji s vekým gustem a s chutí jsem si smlsla alespoň na barevných fotografiích. O víkendu jsem byla hodnotit krkonošské hřebeny a restaurace, které mi stály v cestě.
Moc mne mrzí moje nepřítomnost na tak krásné akci.
Bohužel jsem přijet opravdu nemohla.
Tak si aspoň přečtu reporty a pokochám se fotkami. Jsou opět takové slintací ;-)
Michal Sanger: ano,ano tažín a sušené limety do každé rodiny!!! A přidávám: citrony naložené v soli - teď už vím, že můžu zajít do Farahu a koupit si je tam a nemusím se s nima dělat doma a čekat půl roku než se uleží...
Tashi: díky i Tobě. A až zase někdy budu v Brně, tak rozhodně přijdu zkontrolovat, co se děje pod hrnci a pokličkami v Cestovatelském klubu neb nabídka vypadá móóc lákavě ;-)
Dolce Vita: uplynulý víkend byl nádherný, počasí se vydařilo a tak myslím, že i výlet do Krkonoš musel být plný zážitků... ;-)
vEruska: Nejdřív ale musí být co cvakat, a tady bylo materiálu neuvěřitelné množství... Jsem samozřejmě ráda, že se Vám fotečky líbí... ;-)
Bali: jsem toho názoru, že toto rozhodně nebyla poslední akce a při příští se možná už konečně někde potkáme ;-)
Ty fotky jsou naprosto dokonalé! Hlavně ta poslední :-)
Sbíhají se mi sliny, musel to být zase zážitek, vařit s Rachadem :-)
Papája: máš pravdu, bylo to úžasné... Zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat... ;-)
Okomentovat