1/ Jackfruit

Co to ten jackfruit neboli chlebovník vlastně je?

Dříve se u nás prodávali plátkové ovocné žvýkačky juicy fruit - tak takhle hodně podobně chutná, a tak pracovní název této rostlinky u nás žvejkačkovník.
2/ Annona šupinatá

A jak se daří nám ji pěstovat? Střídavě. Máme ji doma 2 roky a je vysoká tak 20cm, někdy vypadá, že to balí, ale pak ji začnou znova růst listy a jede se dál. Navíc jsme ani na internetu nikde nenašli informace, jak toto ovoce pěstovat. Uvidíme, ale plody zřejmě nebudou...

3/ Mandarinka

Proboha, proč mandarinka, když jsme si mohli přivézt spoustu dalších exotických potvor, které by nám ubíraly prostor k žití? Tyhle mandarinky byly totiž tak úžasné, že vypadaly jako umělé a až při bližším pohledu jsme zjistili, že stromeček je živý a navíc mandarinky měli tak 3cm v průměru, neodolali jsme. ;-) A jak se jí u nás daří? Střídavě, tak jako anoně. Když už jí začneme oplakávat, tak nasadí nové listy... Trochu si s náma zahrává...
4/ Datlovník
Tak ten se nám narodil omylem. Přítel seděl, jedl datle, nevěděl kam s peckama, tak je házel do květináče a ono se to ujalo - to bylo překvapení po třech měsících, když se nám z květináče začlo klubat něco zeleného úplně nepodobného kytce, která má v květináči trvalé bydliště. Nicméně jak je vidět z obrázku, daří se mu velice dobře...4/ Datlovník

Co u nás doma nemáme?
U nás doma nemáme durian. Není to má chyba, za to může pořádkumilovná pokojská, která moje semena vyhodila. Příště..

U nás doma nemáme ani lonkon (ani nevím, zda se to takto správně píše...), ale už i ten jsem tady zahlédla, není tedy nic ztraceno. Uvnitř podobné liči, chuť podobná slaďoučkému grepu.

U nás doma nemáme ani pitahayu (díky Bali ;-)), a asi ani mít nebudeme. Uvnitř to vypadá jako kiwi, jen v bíločerném provedení, chuť to nemá skoro žádnou...
13 komentářů:
Pekná zbierka :o)
Mne sa zatiaľ podarilo vypestovať avokádo, ale samozrejme nerodilo :o( A teraz túžobne očakávam banány a tak rátam listy, vraj bude rodiť, keď ich napočítam 25 ... No, uvidíme :o))
Pokud se Vám podařilo vypěstovat avokádo, tak klobouk dolů. Znám pár lidí, kteří to zkoušeli, rostlinka vyrostla, ale nikdy nikomu dlouho nevydržela... A kolik lístečků už má banán? Já zase někde četla, že když se z ananasu odkrojí ten zelený vršek a zasadí, tak z toho vyroste nová rostlinka. Zkoušeli jsme, zelený vršek byl dlouho (ale opravdu dlouho) stále zelený a svěží, ale bohužel žádná nová rostlinka nevyrostla... :-(
Držím palce, ať máte vlastní banány co nejdříve ;-)
na spodním obrázku není Mangostan ,ale Pitahaya ;-)
Bali: díky, zapátrala jsem v archívu a skutečně jsem to popletla. Bohužel fotku mangostanu nemám, napravila jsem to alespoň takto...
ani nevím jestli mám jeho fotku. Na Bali to bylo mé nejoblíbenější ovoce spolu se salakem a rambutanem.Ale to ještě nebyl digifoťák, tak jsem plno věcí ani nefotila.
Nedávno jsem si koupila mangostan ve Francii a nechutnal mi, s tím čerstvým z Bali se to nedalo srovnat, tak už za něj utrácet nebudu :-(
rozkrojená pitahaya je na první fotce tady:http://olivovakucharka.webgarden.cz/jen-tak/svatky-ve-fotografii.html
Mangostan - nebylo to špatné ovoce, co mi ale vadilo, byla taková lepkavá bílá tekutina, která vytékala ze šlupky. Mohu se zeptat, co je to salak?
Díky za fotku pitahaya, vůbec celá fotoreportáž je nesmírně chutná ;-)
salak je asi nejlepší ovoce co jsem kdy jedla. Musí být supr zralé! Jednou jsem ho koupila na letišti v Bangkoku, aby ochutnali o rodiče, a nedalo se to jíst, nedozrálé, velmi trpké. Má takovou hadí kůži ;-)
na kuk třeba zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Salak
Něco k durianu - před pár lety v Africe jsme dostali o durianu tento komentář "smrdí jako hovno - chutná jako anděl". Až letos jsme měli možnost ověřit si pravdivost tohoto rčení. Durian čerstvě rozkrojený není cítit téměř vůbec. Až byla dužina umístěna do dvou pytlíků do baťůžku, pak se teprve správně "rozvoněla". Asi po dvou hodinách jsem identifikovala ten smrad - shnilá cibule ! Chuť skvělá, konzistence mírně blemcavá. Ahoj! Yvča
Bali: salak vypadá velice šťavnatě a chutně. Můj favorit je anonna a dokonce ji kolem vánoc mívají Vietnamci ve svých stáncích. Kupodivu chutná velice dobře. Jak to ti Vietnamci dělají nechápu...
Yvča: tý, jo durian uschovaný 2 hodiny v batůžku (předpokládám, že v teple), to musela být ale "intenzívní" vůně. To už se mohlo rovnat jedině vůni švýcarského sýra Vacherin Mont D´or po celonoční jízdě v autobuse - "vůně" byla tak intenzívní, že celou dobu na cestě z Prahy do ČB si k nám do kupé nikdo netroufl přisednout :-))
Pithaya je velmi dekorativní, ale na chuť jsme jí bohužel nepřili. Jinak: velmi zajímavé...
P.
:-)
Papaja: naprosto souhlasím. Ale závazek zněl ochutnat všechno, a tak jsme statečně zkonzumovali i toto - naštěstí cestou v autobuse, kdy jsme už měli docela hlad...
Okomentovat