
Cidre, to jsou pro mně především vzpomínky: Bretagne, Ile de Groix, sedíme v palačinkárně, pojídáme palačinkové menu - předkrmová s máslem, jako hlavní jídlo se sýrem a dezertová se ostružinovým džemem - popíjíme cidre... A nebo: opět Bretagne, odpolední slunce, moře, sedíme na skaliskách, pijeme cidre, posloucháme racky, šumění moře....

Dlouho, dlouho jsem byla smířena s tím, že cidre se u nás dá sehnat pouze v Creperie na Vltavské. Až úplně nedávno, náhodou jsem objevila cidre v Au Gourmand. Nesla jsem si lahvičku domu jako poklad největší, ale nastal další problém - s kým cidre vypít? Čechům, zdá se, to moc nechutná a tak jsem si otevřela lahvičku pro sebe. Leč ouha: z Bretagne jsem si pamatovala cidre (brut, samozřejmě) jako ne moc sladké, lehce navinulé pití, toto však chutnalo jaksi "naředěně". Ale úplně náhodou jsem oběvila tento recept, který byl mimochodem excluzivní a tak jsem nakonec byla ráda, že bylo méně pitelné...


Tento vzoreček byl omedajlovaný bronzem za rok 2006 a zřejmě zaslouženě. Byl (ano, už taky není :-() velice jemný, až rafinovaný, ale ta má vysněná navinulá chutˇ také byla velice jemná... Ceny cidre se pohybují mezi 125 až 150,-- Kč za lahev.
Cidre je fermentovaný jablečný mošt. Podle délky fermentace bude finální produkt doux, demi-sec či brut. Ve Velké Británii je povoleno do cidre přidávat cukr, který dovoluje prodloužit fermentaci a zvýšit množství alkoholu, ale toto se děje na úkor buketu, výsledný cidre je světlejší.
Co napoví etiketa?
Cidre "traditionnel" jedná se většinou o cidre, který se snaží zachovávat původní chutě venkovského cidre.
Cidre "bouché" většinou o oznámení, že cidre byl stočen do lahve a opatřen korkem a ochrannou manžetou...
Cidre brut byl fermentován nejdéle, obsah alkoholu nad 5,5%, s malým obsahem cukru, a s převažující nakyslou chutí.
Cidre demi-sec má obsah alkoholu okolo 5%, chuti nakyslé, leč dostatečně sladké, aby tento pocit byl převažující.
Cidre doux je fermentovaný velice krátce, a nefermentovaný cukr je dominující chutí. Ale sladkost je příjemná a obsah alkoholu nepřekračuje 3%.
Pur jus - znamená, že tento cidre nebyl vyroben z koncentrátu. Od roku 1987 se mohou ve Francii do cidre přidávat koncentrát (až 50%) a to z toho důvodu, aby francouzské cidre byli konkurence schopnější v cidrosvětě, kde je toto povoleno už dávno...
Cidre demi-sec má obsah alkoholu okolo 5%, chuti nakyslé, leč dostatečně sladké, aby tento pocit byl převažující.
Cidre doux je fermentovaný velice krátce, a nefermentovaný cukr je dominující chutí. Ale sladkost je příjemná a obsah alkoholu nepřekračuje 3%.
Pur jus - znamená, že tento cidre nebyl vyroben z koncentrátu. Od roku 1987 se mohou ve Francii do cidre přidávat koncentrát (až 50%) a to z toho důvodu, aby francouzské cidre byli konkurence schopnější v cidrosvětě, kde je toto povoleno už dávno...
Na závěr přidávám recept na jablečný koláč od Marion. Tento koláč je neuvěřitelně šťavnatý, a směšně jednoduchý:
Potřebujete:
listové těsto
5 sladších jablek
pár lžic cukru
3 jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jadřinec, nakrájíme na menší kousky a na mírném plameni lehce rozvaříme (Marion použila výraz: udělat kompot). Necháme vychladnout. Zbylá 2 jablka též oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jadřinec a nakrájíme na slabé plátky. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, dáme do kulaté koláčové formy vyložené papírem na pečení, poklademe " kompotem", a zdobně po francouzsku naskládáme jablíčka nakrájená na slabé plátky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 20 min, poté poprášíme cukrem a ještě pečeme 10min. Opravdu vynikající....
listové těsto
5 sladších jablek
pár lžic cukru
3 jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jadřinec, nakrájíme na menší kousky a na mírném plameni lehce rozvaříme (Marion použila výraz: udělat kompot). Necháme vychladnout. Zbylá 2 jablka též oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jadřinec a nakrájíme na slabé plátky. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, dáme do kulaté koláčové formy vyložené papírem na pečení, poklademe " kompotem", a zdobně po francouzsku naskládáme jablíčka nakrájená na slabé plátky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 20 min, poté poprášíme cukrem a ještě pečeme 10min. Opravdu vynikající....
Žádné komentáře:
Okomentovat